Pesticide residues in Polish crops (2011)
Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2011)
Anna Nowacka, e-mail: a.nowacka@iorpib.poznan.pl
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań , PolskaBogusław Gnusowski
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaStanisław Walorczyk
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaDariusz Drożdżyński
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaMichał Raczkowski
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaAgnieszka Hołodyńska
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaDorota Frąckowiak
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaAnna Wójcik
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaAndrzej Ziółkowski
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaMonika Przewoźniak
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaWitold Swoboda
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, PolskaUrszula Rzeszutko
Oddział IOR – PIB, Gliwicka 29, 44-153 Sośnicowice, PolskaIrena Domańska
Oddział IOR – PIB, Gliwicka 29, 44-153 Sośnicowice, PolskaJoanna Jurys
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Białystok), Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, PolskaBożena Łozowicka
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Białystok), Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, PolskaPiotr Kaczyński
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Białystok), Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, PolskaEwa Rutkowska
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Białystok), Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, PolskaMagdalena Jankowska
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Białystok), Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, PolskaIzabela Hrynko
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Białystok), Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, PolskaEwa Szpyrka
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Rzeszów), Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaJulian Rupar
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Rzeszów), Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaKrystyna Rogozińska
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Rzeszów), Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaAnna Kurdziel
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Rzeszów), Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaMagdalena Słowik-Borowiec
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Rzeszów), Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaJoanna Szala
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Trzebnica), Milicka 21, 55-100 Trzebnica, PolskaMarta Szponik
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Trzebnica), Milicka 21, 55-100 Trzebnica, PolskaMonika Michel
Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB (Toruń), Pigwowa 16, 87-100 Toruń, PolskaAbstract |
In 2011, a total of 977 samples of domestic crops were tested in the official control of pesticide residues carried out by the Institute of Plant Protection – National Research Institute. The samples were taken randomly by the staff of Plant Health and Seed Inspection at production sites in the whole country. The monitoring programme covered 230 compounds and 38 products. 126 samples of fruit, 484 samples of vegetables, 346 samples of cereals and 21 samples belonging to other products groups were analysed. Residues of 43 compounds were detected in 21.7% of the samples. Violations of MRLs were found in 0.6% of analysed samples, while the unauthorised plant protection product use in 2.5% of samples tested. Pesticide residues were detected in 58.7% of fruit samples, 23.8% of vegetable samples and 4.9% of cereal samples and in 28.6% of other samples. They were found most often in samples of apples (60.5%), tomatoes (52.6%), sweet peppers (50.0%) and carrots (42.1%). Most of the residues detected in twenty five commodities were fungicides and insecticides, and their percentages from 335 findings were equal respectively to 63.9% and 32.5%. The most commonly found were residues of chlorothalonil in tomatoes (31.6%), chlorpyrifos in carrots (28.9%), prochloraz in mushrooms (26.1%), and dithiocarbamates in apples (25.4%), potatoes (24.2%) and tomatoes (21.1%).
W ramach urzędowej kontroli pozostałości środków ochrony roślin (ś.o.r.) przeprowadzonej przez Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w 2011 roku, zbadano 977 próbek krajowych płodów rolnych. Próbki były pobierane losowo przez pracowników Państwowej Ochrony Roślin i Nasiennictwa w miejscach produkcji, na obszarze całego kraju. Program badań obejmował 230 związków i 38 produktów. Zbadano 126 próbek owoców, 484 próbki warzyw, 346 próbek zbóż i 21 próbek płodów rolnych zakwalifikowanych do 6 innych grup produktów. Wykryto pozostałości 43 związków w 21,7% próbek. Przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) stwierdzono w 0,6% próbek, a stosowanie środków niedozwolonych w 2,5% próbek. Pozostałości ś.o.r. wykryto w 58,7% próbek owoców, 23,8% próbek warzyw, 4,9% próbek zbóż i 28,6% pozostałych próbek, najczęściej w próbkach jabłek (60,5%), pomidorów (52,6%), papryki (50,0%) oraz marchwi (42,1%). Większość pozostałości obecnych w dwudziestu pięciu produktach stanowiły pozostałości fungicydów i insektycydów, a ich procent, spośród 335 wykrytych, był równy odpowiednio 63,9% i 32,5%. Najpowszechniej występowały pozostałości chlorotalonilu w pomidorach (31,6%), chloropiryfosu w marchwi (28,9%), prochlorazu w pieczarkach (26,1%) oraz ditiokarbaminianów w jabłkach (25,4%), ziemniakach (24,2%) i pomidorach (21,1%). |
Key words |
pesticide residues; fruit; vegetables; cereals; pozostałości pestycydów; owoce; warzywa; zboża |
Progress in Plant Protection (2012) 52: 1106-1116 |
First published on-line: 2012-12-30 00:00:00 |
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-191 |
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list |