Progress in Plant Protection

Influence of chemical seed dressing on efficacy of pea seed inoculation with root-nodule bacteria

Oddziaływanie zaprawy chemicznej na efektywność szczepienia nasion grochu bakteriami brodawkowymi 

Stefan Martyniuk, e-mail: sm@iung.pulawy.pl

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Mikrobiologii Rolniczej , Czartoryskich 8, 24-100 Puławy , Polska

Monika Kozieł

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Mikrobiologii Rolniczej , Czartoryskich 8, 24-100 Puławy , Polska

Anna Gałązka

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Mikrobiologii Rolniczej , Czartoryskich 8, 24-100 Puławy , Polska
Abstract

Chemical seed dressings as biologically active substances can adversely affect the survival of root-nodule bacteria inoculated onto legume seeds and thereby reduce the number of symbiotic nodules, and thus decrease the efficacy of the whole symbiotic process. In the pot experiments the effect of chemical seed dressing Vitavax 200 FS on nodulation and growth of two field pea cultivars: Cud Kalvedonu and Grapis was studied. Untreated and Vitavax 200 FS treated pea seeds were pelleted with inoculant containing symbiotic bacteria (Rhizobium leguminosarum bv. viciae) and sown into pots filled with perlite moistened with water solution of plant nutrients (without N). The inoculated with bacteria seeds were sown within 1–2 hours or 24 hours after storing at room temperature. After 4 weeks of growing plants in a growth chamber a number of root nodules was counted and fresh and dry mass of shoots were measured. The studied chemical seed dressing had no significant effect on nodulation and growth of both pea cultivars but only when seeds were sown directly after their inoculation with the symbiotic bacteria. Vitavax 200 FS affected negatively nodulation and plant growth when the treated seeds were sown 24 hours following the inoculation with symbiotic bacteria. 

 

Zaprawy chemiczne jako substancje biologicznie aktywne mogą wpływać niekorzystnie na przeżywalność bakterii brodawkowych wprowadzonych na nasiona, a tym samym na efektywność całego procesu symbiozy. W doświadczeniach wazonowych badano wpływ zaprawy Vitavax 200 FS na brodawkowanie i wzrost siewek dwóch odmian grochu siewnego Cud Kalvedonu i Grapis. Niezaprawione (kontrolne) i zaprawione preparatem Vitavax 200 FS nasiona badanych odmian zaszczepiono szczepionką zawierającą bakterie symbiotyczne grochu (Rhizobium leguminosarum bv. viciae) i wysiano do wazonów z perlitem uwilgotnionym pożywką mineralną (bez N) dla roślin. Nasiona wysiewano bezpośrednio po ich zaszczepieniu bakteriami symbiotycznymi oraz po 24-godzinnym przechowywaniu zaszczepionych nasion w temperaturze pokojowej. Po 4 tygodniach wzrostu w komorze fitotronowej oznaczono liczbę brodawek na korzeniach oraz świeżą i suchą masę roślin grochu. Nie stwierdzono istotnego wpływu badanej zaprawy chemicznej na liczbę brodawek na korzeniach i wzrost roślin grochu, ale tylko wtedy, gdy nasiona wysiano bezpośrednio po zaszczepieniu ich bakteriami symbiotycznymi. Zaprawa Vitavax 200 FS miała jednak niekorzystny wpływ na brodawkowanie grochu, jeżeli zaprawione i zaszczepione bakteriami nasiona wysiano po 24-godzinnym ich przechowywaniu w temperaturze pokojowej. 

Key words
pea; root-nodule bacteria; symbiosis; inoculation; chemical seed dressing; groch; bakterie brodawkowe; symbioza; szczepienie; zaprawa chemiczna  
Progress in Plant Protection (2014) 54: 345-348
First published on-line: 2014-09-16 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2014-056
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list