Progress in Plant Protection

The influence of various products applied during the celeriac vegetation period on soft root rot
Wpływ różnych środków stosowanych w okresie wegetacji selera na objawy miękkiej zgnilizny korzeni spichrzowych

Agnieszka Włodarek, e-mail: agnieszka.wlodarek@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice, Polska

Ewa Badełek, e-mail: ewa.badelek@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice, Polska

Józef Robak, e-mail: jozef.robak@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice, Polska
Abstract

The investigations were conducted at the Research Institute of Horticulture in Skierniewice in 2012−2014. The aim of the research was to evaluate the effect of pre-harvest protection with products: Amistar 250 SC (reference product), Silvit and Huwa-San TR 50 on control of soft root rot and quality and storage potential of celeriac roots. Celeriac plants were protected during the growing season and the last spraying was performed 7 days before harvest. After 7 months of storage characteristic symptoms of soft rot were observed and then evaluation of percentage of infected roots and percentage of marketable and unmarketable roots and decrease of weight were conducted. In the both seasons of investigations the product Silvit showed the best efficacy against soft rot during long storage in comparison to the reference product. There was the highest percentage of marketable roots too. In contrast the influence of Huwa-San TR 50 on soft rot gave inconsistent results. In the first year of investigation its effectiveness was higher than in the control, but next year its effectiveness was significantly lower.

 

Celem badań prowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa w latach 2012−2014 było określenie wpływu przedzbiorczej ochrony selera korzeniowego z zastosowaniem środków: Amistar 250 SC (środek referencyjny), Silvit i Huwa-San TR 50 na ograniczenie miękkiej zgnilizny oraz jakości i trwałości przechowalniczej korzeni spichrzowych w okresie długotrwałego przechowania. Selery były chronione przez cały okres wegetacji, przy czym ostatni zabieg wykonano 7 dni przed zbiorem. Po 7 miesiącach przechowania przeprowadzono ocenę porażenia korzeni przez sprawców miękkiej zgnilizny oraz określano procentowy udział korzeni handlowych i poniesione straty. W obydwu latach badań, najwyższą skutecznością ochrony korzeni spichrzowych selera przed miękką zgnilizną w czasie długotrwałego przechowywania oraz najwyższy plon handlowy w porównaniu do kombinacji kontrolnej wykazał środek Silvit. Natomiast wpływ dezyfektantu Huwa-San TR 50 na ograniczenie miękkiej zgnilizny zobrazowały rozbieżne wyniki. W pierwszym roku badań jego efektywność była wyższa niż w kontroli, natomiast w następnym, jego skuteczność była znacznie niższa.

Key words
celeriac; soft rot; storage potential; seler; miękka zgnilizna; trwałość przechowalnicza
References

Abbott W.S. 1925. A method for computing the effectiveness of an insecticide. Journal of Economic Entomology 18: 265−267.

Agrios G.N. 2004. Plant Pathology. 5th ed. Elsevier Academic Press, USA: 656−662.

Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. Czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą warzyw. PWRiL, Poznań: 44−56.

Adamicki F., Dobrzański A., Felczyński K., Robak J., Szwejda J. 2005. Metodyka integrowanej produkcji marchwi. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Warszawa, 34 ss.

Al-Mughrabi K.I. 2007. Effect of treatment of potatoes in storage and pre-planting with hydrogen peroxide (H2O2) on emergence and yield. Journal of Plant Sciences 2 (6): 613−618.

El-Mougy N.S., El-Gamal N.G., Abdalla M.A. 2008. The use of fungicide alternatives for controlling postharvest decay of strawberry and orange fruits. Journal of Plant Protection Research 48 (3): 385−395.

EPPO PP 1/121(2) 2004. Efficacy evaluation of plant protection products. Fungicides and bacteriocides. Efficacy evaluation of fungicides. Leafspots of vegetables. EPPO Standards PP1 2nd ed.: 134−139.

EPPO PP 1/181(4) 2012. Efficacy evaluation of plant protection products. Conduct and reporting of efficacy evaluation trials, including good experimental practice. Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 42 (3): 382−393.

Lewin J., Reiman B.E.F. 1969. Silicon and plant growth. Annual Review of Plant Physiology 20: 289−304.

Lipa J., Pruszyński S. 2010. Stan wykorzystania metod biologicznych w ochronie roślin w Polsce i na świecie. [Scale of use of biological methods in plant protection in Poland and in the world]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 50 (3): 1033−1043.

Marschner H., Oberle H., Cakmak I., Romheld V. 1990. Growth enhancement by silicon in cucumber (Cucumis sativus) plants depends on imbalance in phosphorus and zinc supply. Plant Soil 124: 211−219.

Menzies J.G., Bowen P.A., Ehret D.L., Glass D.M. 1992. Foliar applications of potassium silicate reduce severity of powdery mildew on cucumber, muskmelon, and zucchini squash. Journal of the American Society for Horticultural Science 117: 902−905.

Menzies J.G., Ehret D.L., Glass D.M., Helmer T., Koch C., Seywerd F. 1991. Effect of silicon on parasitic fitness of Sphaerotheca fulginea on Cucumis sativus. Phytopathology 81 (1): 84−88.

Ostrowska A., Robak J. 2009. Wpływ nowych środków ochrony roślin stosowanych przedzbiorczo w ochronie selera na zdrowotność korzeni w okresie długotrwałego przechowywania. [The effect of new products used for pre-harvest protection of root celery and their influence on long-term storage]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 49 (1): 252−255.

Ostrowska A., Badełek E., Robak J. 2010a. The influence of new pre-harvest protectants on carrot long term storage. 2nd International Conference − Effect of pre- and post-harvest factors on health promoting components and quality of horticultural commodities. Programme & Book of Abstracts, p. 47.

Ostrowska A., Badełek E., Robak J. 2010b. Wpływ zrównoważonej ochrony przedzbiorczej kapusty głowiastej i pekińskiej przed chorobami na ich zdolność przechowalniczą. Ogólnopolska Naukowa Konferencja Warzywnicza – Postęp w integrowanej produkcji warzyw kapustowatych. Skierniewice, 21.10.2010: 51–52.

Ostrowska A., Robak J., Gidelska A. 2010c. Nowe możliwości przedzbiorczej ochrony warzyw kapustowatych z zastosowaniem nowoczesnych środków na ich trwałość przechowalniczą. [New possibilities preharvest protection of brassica vegetables using new products on their influence on long term storage]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 50 (2): 555−559.

Pogson B.J., Morris S.C. 1997. Consequences of cool storage of broccoli on physiological and biochemical changes and subsequent senescence at 20°C. Journal of the American Society for Horticultural Science 122 (4): 553−558.

Pruszyński S., Wolny S. 2007. Przewodnik dobrej praktyki ochrony roślin. Inst. Ochr. Roślin, Poznań, 80 ss.

Robak J., Ostrowska A., Adamicki F. 2007. Nowe możliwości przed i pozbiorczej ochrony warzyw przed chorobami. [Effect of pre- and postharvest treatments on diseases control during storage of vegetable]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 47 (2): 299−305.

Schuerger A.C., Hammer W. 2003. Suppression of powdery mildew on greenhouse-grown cucumber by addition of silicon to hydroponic nutrient solution is inhibited at high temperature. Plant Disease 87: 177−185.

Snowdon A.L. 1991. A Colour Atlas of Post-harvest Diseases and Disorders of Fruits and Vegetables. Vol. 2. Wolfe Scientific, London, England, 184 pp.

Sobolewski J., Robak J. 2004. Możliwości kompleksowej ochrony pomidora z wykorzystaniem nowych fungicydów i środków pochodzenia organicznego. [New products used for complex disease control on tomato growing in open field]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 44 (2): 1105−1107.

Szumigaj-Tarnowska J., Uliński Z., Ślusarski C. 2012. Skuteczność wybranych preparatów dezynfekcyjnych w zwalczaniu patogenicznej bakterii Pseudomonas tolaasii. [Effectiveness of selected disinfectants in the control of pathogenic bacteria Pseudomonas tolaasii]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 52 (3): 701−706.

Włodarek A., Badełek E., Robak J. 2011. Wpływ środków konwencjonalnych i pochodzenia naturalnego stosowanych przedzbiorczo na trwałość przechowalniczą korzeni marchwi. [The influence of conventional and natural products used for pre-harvest protection on storage potential of carrot roots]. Nowości Warzywnicze 53: 37−45.

Włodarek A., Badełek E., Robak J. 2013. Wpływ nowych środków ochrony roślin stosowanych w czasie wegetacji na trwałość przechowalniczą warzyw korzeniowych. [The influence of new products used during growing season on storage potential of root vegetables]. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 21: 127−137.

Zamojska J., Malinowski H. 2012. Integrowana metoda ochrony roślin a odporność agrofagów na pestycydy w Polsce. [Integrated Plant protection and pest resistance to pesticides in Poland]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 52 (4): 1222−1226.

Progress in Plant Protection (2015) 55: 386-390
First published on-line: 2015-06-16 07:02:12
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2015-065
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list