Progress in Plant Protection

Changes in sugar content in cultivars potato tubers depending on the weed control methods
Zmiana zawartości cukrów w odmianach bulw ziemniaka w zależności od sposobu odchwaszczania

Marek Gugała, e-mail: gugala@uph.edu.pl

Uniwersytet Przyrodniczo‐Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska

Krystyna Zarzecka

Uniwersytet Przyrodniczo‐Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska

Anna Sikorska

Uniwersytet Przyrodniczo‐Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska

Honorata Dołęga

Uniwersytet Przyrodniczo‐Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska
Abstract

The research results are derived from a field experiment, which was carried out between the years 2008–2010. The aim of the study was to determine the effect of the weed control methods with herbicides (Command 480 EC 0.2 l/ha, Command 480 EC 0.2 l/ha + Afalon Dyspersyjny 450 SC 1.0 l/ha, Stomp 3.5 l/ha, Stomp 3.5 l/ha + Afalon Dyspersyjny 450 SC 1.0 l/ha) on the total sugar content, reducing sugars and sacharose in the tubers of three cultivars (Cekin, Satina, Tajfun) potato. Statistical analysis showed no significant effect of weed control methods and cultivar on the total sugar content, reducing sugars and sucrose in potato tubers. However, the results showed that sugar content depended significantly on weather conditions during the growing season.

 

Wyniki badań pochodzą z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2008–2010. Celem pracy było określenie wpływu sposobów odchwaszczania z zastosowaniem herbicydów (Command 480 EC 0,2 l/ha, Command 480 EC 0,2 l/ha + Afalon Dyspersyjny 450 SC 1,0 l/ha, Stomp 3,5 l/ha, Stomp 3,5 l/ha + Afalon Dyspersyjny 450 SC 1,0 l/ha) na zawartość sumy cukrów, cukrów redukujących i sacharozy w bulwach trzech odmian (Cekin, Satina, Tajfun) ziemniaka jadalnego. Analiza statystyczna nie wykazała istotnego wpływu sposobów odchwaszczania i odmian na zawartość cukrów ogółem, redukujących i sacharozy w bulwach ziemniaka. Zależały one istotnie tylko od warunków pogodowych panujących w okresach wegetacji.

Key words
herbicides; potato; reducing sugars; sacharose; total sugar; quality; herbicydy; ziemniak; cukry redukujące; sacharoza; suma cukrów; jakość
Progress in Plant Protection (2013) 53: 271-275
First published on-line: 2013-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-083
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list