Progress in Plant Protection

Estimation of the dietary exposure associated with pesticide residues in vegetables grown under covers in 2010–2012
Oszacowanie narażenia konsumentów związane z występowaniem pozostałości środków ochrony roślin w warzywach uprawianych pod osłonami w latach 2010–2012

Magdalena Podbielska, e-mail: M.Podbielska@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Ewa Szpyrka

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Aneta Matyaszek

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Anna Kurdziel

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Julian Rupar

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Magdalena Słowik‐Borowiec

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska
Abstract

The aim of this work was to assess the actual level of pesticide intake along with the eaten vegetables grown under covers: tomatoes, cucumbers, sweet peppers and early vegetables – radishes, lettuce, in 2010–2012, as well as a dietary risk assessment to the consumers affected by short‐term and long‐term exposure. A total of 74 samples of vegetables grown under cover were analysed. Pesticide residues were detected in 26 samples (35% of analysed samples). The calculations of the long and short term exposures revealed that vegetables grown under cover could be consumed, both by toddlers and by adults without any adverse health effects.

 

Celem pracy było oszacowanie rzeczywistego pobrania pestycydów wraz ze spożywanymi w latach 2010–2012 warzywami uprawianymi pod osłonami: pomidorami, ogórkami, papryką, oraz nowalijkami – rzodkiewką, sałatą i dokonywanie na tej podstawie oceny ryzyka dla konsumentów związanego z narażeniem krótkoterminowym i długoterminowym. Oznaczono pozostałości środków ochrony roślin w 74 próbkach warzyw uprawianych pod osłonami. W 26 badanych próbkach stwierdzono pozostałości środków ochrony roślin, co stanowiło 35% wszystkich próbek. Obliczenia narażenia długo‐ i krótkoterminowego wykazały, że warzywa uprawiane pod osłonami mogą być spożywane zarówno przez małe dzieci oraz przez dorosłych bez powodowania niekorzystnych skutków zdrowotnych. 

Key words
dietary exposure; pesticide residues; vegetables under covers; narażenie; pozostałości pestycydów; warzywa pod osłonami
Progress in Plant Protection (2013) 53: 391-396
First published on-line: 2013-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-102
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list