Progress in Plant Protection

Assessment of the susceptibility of various strains of white button mushroom to Pseudomonas tolaasii
Ocena wrażliwości wybranych ras pieczarki dwuzarodnikowej na bakterie Pseudomonas tolaasii

Joanna Szumigaj‐Tarnowska, e-mail: joanna.tarnowska@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa Samodzielna Pracownia Grzybów Uprawnych , Rybickiego 15/17, 96‐100 Skierniewice , Polska

Zbigniew Uliński

Instytut Ogrodnictwa Samodzielna Pracownia Grzybów Uprawnych , Rybickiego 15/17, 96-100 Skierniewice, Polska

Jan Szymański

Instytut Ogrodnictwa Samodzielna Pracownia Grzybów Uprawnych , Rybickiego 15/17, 96-100 Skierniewice, Polska
Abstract

The aim of the research was to assess various strains of white button mushrooms (Agaricus bisporus) susceptibility to brown blotch caused by Pseudomonas tolaasii bacteria. The mushroom strains used in this study are distinguished in size of cups. The investigated mushrooms were characterized by cup size in the following categories: intermediate between large and medium size, medium size and small size. Mushroom crop was infected with suspension containing different concentrations of bacterium cells. The susceptibility to brown blotch of A. bisporus was assessed on the basis of healthy and infected mushroom yield in the first and second flush. An inoculum concentration of 2.6 × 106 bacterium cells per m2 casing resulted in a significant yield reduction of healthy mushrooms. The most susceptible to bacterial blotch were the mushroom strain P23, characterized by a small size of cups, and F60 characterized by intermediate between large and medium sized of cups, what resulted in the high yield of infected mushrooms, respectively, in the first and the second flush.

 

Badania miały na celu określenie podatności różnych ras białej pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus) na plamistość brunatną wywoływaną przez bakterie Pseudomonas tolaasii. Materiałem badawczym było 5 ras pieczarki, tj. rasa pośrednia między wielko‐ a średnioowocnikową, średnioowocnikowa i drobnoowocnikowa. Badania prowadzono w warunkach in vivo, które polegały na sztucznym zakażaniu upraw pieczarki zawiesiną bakterii o różnej koncentracji komórek. Podatność na chorobę określano na podstawie plonu owocników zdrowych i porażonych w pierwszym i drugim rzucie owocników. Istotnie zmniejszenie plonu owocników zdrowych nastąpiło po zainfekowaniu uprawy komórkami P. tolaasii w liczbie 2,6 × 106 na m2 okrywy. Najbardziej wrażliwą na chorobę bakteryjną okazała się rasa drobnoowocnikowa P23 i pośrednia między wielko‐ a średnioowocnikową F60, o czym świadczył wysoki plon owocników porażonych, odpowiednio, w I rzucie i w II rzucie.

Key words
brown blotch; Pseudomonas tolaasii; Agaricus bisporus; bacterial disease; strain of white button mushrooms; plamistość brunatna; choroba bakteryjna; rasa pieczarki
Progress in Plant Protection (2013) 53: 418-422
First published on-line: 2013-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-107
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list