Progress in Plant Protection

Polyphenols content in potato tubers as influenced by insecticides different application

Zawartość polifenoli w bulwach ziemniaka w warunkach stosowania różnych insektycydów 

Krystyna Zarzecka, e-mail: kzarzecka@uph.edu.pl

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska

Marek Gugała

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska

Honorata Dołęga

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska

Anna Sikorska

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska

Magdalena Zarzecka

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Prusa 14, 08‐110 Siedlce , Polska
Abstract

The studies were conducted at the Agricultural Experimental Farm of the University of Natural Sciences and Humanites in Siedlce, in 2004–2006. The aim of the studies was to determine the influence selected insecticides (Actara 25 WG – 0.08 kg/ha, Regent 200 SC – 0.1 l/ha, Calypso 480 SC – three doses: 0.05; 0.075; 0,1 l/ha), used for the control of potato beetle, on the content of polyphenols in potato tubers of three potato cultivars (Wiking, Mors, Żagiel). The insecticides significantly increased the content of polyphenols as compared with the tubers harvested from the control variant without no chemical protection applied. The highest content of polyphenols was found in the tubers of the cultivar Mors, significantly less in Żagiel, and the least in Wiking.

 

Badania przeprowadzono w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, w latach 2004–2006. Celem ich było określenie wpływu wybranych insektycydów (Actara 25 WG w dawce 0,08 kg/ha, Regent 200 SC w dawce 0,1 l/ha, Calypso 480 SC w trzech dawkach: 0,05; 0,075; 0,1 l/ha) stosowanych do zwalczania stonki ziemniaczanej na zawartość polifenoli w bulwach trzech odmian ziemniaka jadalnego: Wiking, Mors, Żagiel. Insektycydy wpłynęły na zwiększenie polifenoli w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego, na którym nie stosowano chemicznej ochrony. Najwięcej polifenoli zawierały bulwy odmiany Mors, istotnie mniej odmiany Żagiel, a najmniej odmiany Wiking. 

Key words
potato; cultivars; potato beetle; insecticides; polyphenols; ziemniak; odmiany; stonka ziemniaczana; insektycydy; polifenole
Progress in Plant Protection (2013) 53: 202-206
First published on-line: 2013-03-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-142
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list