Progress in Plant Protection

Occurrence and harmfulness of black bean aphid (Aphis fabae Scop.) in carrot crops

Występowanie i szkodliwość mszycy burakowej (Aphis fabae Scop.) w uprawie marchwi 

Irena Łuczak, e-mail: i.luczak@ogr.ur.krakow.pl

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Katedra Ochrony Roślin, Al. 29 Listopada 54, 31-425 Kraków, Polska

Adam Świderski

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Katedra Biochemii, 29 Listopada 54, 31-425 Kraków, Polska

Małgorzata Gaborska

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Katedra Ochrony Roślin, Al. 29 Listopada 54, 31-425 Kraków, Polska

Aleksandra Mech-Nowak

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Katedra Biochemii, 29 Listopada 54, 31-425 Kraków, Polska
Streszczenie

The number of Aphis fabae population on ten cultivars of carrot was estimated in 2007–2009 in a field experiment. In the insulator (2008–2009) and in a pot experiments (2009) the influence of A. fabae feeding on yielding of carrot was studied. Changes in the content of soluble sugars, sucrose and total carotenoids in roots of plants infested (by this aphid) in relation to the control plants (without aphid) were also determined. In 2007, A. fabae predominated other aphid species (82.5% of total aphid population) feeding on above-ground parts of carrot. The most numerous of A. fabae colonies (total number – 22) and the largest density of aphids in one colony (56 individuals) were recorded on cultivar Kalina F1. The experiment proved a negative (depending on carrot cultivars) effect of A. fabae feeding on the yield of marketable roots. The highest decrease in the yield (above 20%) were found in three of carrot cultivars (Amsterdamska, Berlikumer 2 and Perfekcja). The decrease in yield of root was smaller (below 10 %) in the case the other cultivars (for example – Koral and Nantejska cultivars). Plants infested by the A. fabae were characterized by a decrease of soluble sugars and sucrose content in roots. Different reaction to A. fabae feeding, i.e. increase in sugar content in roots was recorded in three cultivars (Amsterdamska, Flakkese 2 and Dolanka). Decrease or increase in total carotenoids content in carrot roots was affected by A. fabae.

 

W latach 2007–2009 w doświadczeniu polowym na 10 odmianach marchwi oceniano liczebność populacji Aphis fabae. W doświadczeniu izolatorowym (2008–2009) i wazonowym (2009) badano wpływ żerowania A. fabae na plonowanie marchwi. Określano także zmiany w zawartości cukrów rozpuszczalnych, sacharozy i sumy karotenoidów w korzeniach roślin zasiedlonych (przez mszycę) w stosunku do roślin kontrolnych (wolnych od mszyc). W 2007 roku, A. fabae była gatunkiem dominującym (82,5% łącznej liczby mszyc żerujących na nadziemnych częściach marchwi). Najliczniejsze kolonie (ogółem – 22) i największe zagęszczenie mszyc w 1 kolonii (56 osobników) stwierdzono na odmianie Kalina F1. W badaniach wykazano, że żerowanie A. fabae wywiera negatywny, ale różny (zależnie od odmiany marchwi) wpływ na plon handlowy korzeni. Największe obniżki plonu (powyżej 20%) stwierdzono u 3 odmian (Amsterdamska, Berlikumer 2 i Perfekcja). U innych odmian (np. Koral i Nantejska) obniżki w plonie korzeni nie przekraczały 10%. U roślin zasiedlonych przez A. fabae obserwowano spadek zawartości cukrów rozpuszczalnych i sacharozy w korzeniach. Odmienną reakcję, tj. wzrost zawartości cukrów w korzeniach wykazały 3 odmiany (Amsterdamska, Flakkese 2 i Dolanka). Żerowanie A. fabae powodowało spadek lub wzrost zawartości karotenoidów w korzeniach marchwi. 

Słowa kluczowe
carrot; cultivars; Aphis fabae; harmfulness; marchew; odmiany; szkodliwość
Progress in Plant Protection (2012) 52: 235-239
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-041
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy