Progress in Plant Protection

Evaluation of the concentration level of fumonisins in various corn cultivars

Ocena poziomu stężeń fumonizyn w różnych odmianach kukurydzy 

Piotr Szulc, e-mail: pszulc@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Katedra Agronomii, Dojazd 11, 60-632 Poznań, Polska

Andrzej Kruczek, e-mail: kruczek@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Katedra Agronomii, Dojazd 11, 60-632 Poznań, Polska

Jan Bocianowski, e-mail: jboc@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Katedra Metod Matematycznych i Statystycznych, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań , Polska

Agnieszka Waśkiewicz, e-mail: agat@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Katedra Chemii , Wojska Polskiego 75, 60-625 Poznań , Polska

Monika Beszterda, e-mail: monika.beszterda@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Katedra Chemii , Wojska Polskiego 75, 60-625 Poznań , Polska

Piotr Goliński, e-mail: piotrg@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Katedra Chemii , Wojska Polskiego 75, 60-625 Poznań , Polska
Streszczenie

Fumonisins are important naturally-occuring mycotoxins produced purely by Fusarium species. The occurrence, frequency and implication of mycotoxins entering the food and feed chain through cereal grain have gained global attention over the last decade. The aim of this work was to monitor fumonisins synthesis in sixteen cultivars maize grain samples in four replication. There were statistically significant differences in the degree of contamination of fumonisins in analysed cultivars of maize. We found that the selected corn cultivars were significantly different in terms of the content of fumonisins. Hybrids with F (flint) and D (dent) grain type had significantly higher content of fumonisins than those of mixed type D/F (dent/flint) and F/D (flint/dent). Together with an increase in FAO number, fumonisins concentration decreased.

 

Fumonizyny należą do mikotoksyn syntetyzowanych w warunkach naturalnych przez liczne gatunki grzybów z rodzaju Fusarium. Występowanie, częstotliwość i następstwa obecności mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż i tym samym w żywności i paszach stało się w ostatnich latach przedmiotem wnikliwych badań. Celem pracy było monitorowanie syntezy fumonizyn w ziarnie szesnastu odmian kukurydzy. Stwierdzono, że badane odmiany kukurydzy były istotnie zróżnicowane pod kątem zawartości fumonizyn. Mieszańce w typie ziarna F (flint) i D (dent) charakteryzowały się zdecydowanie wyższą zawartością fumonizyn, niż te w typie mieszanym D/F (dent/flint) i F/D (flint/dent). Wraz ze wzrostem liczby FAO zmniejszał się generalnie poziom stężeń fumonizyn. 

Słowa kluczowe

maize; Fusarium spp.; fumonisins; high performance liquid chromatography (HPLC); kukurydza; odmiany; fumonizyny; wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC)

Progress in Plant Protection (2012) 52: 310-313
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-056
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy