Progress in Plant Protection

The influence of Effective Microorganisms EM® application on health status of spring wheat growing in short-term monoculture

Wpływ stosowania Efektywnych Mikroorganizmów EM® na zdrowotność pszenicy jarej uprawianej w krótkotrwałej monokulturze 

Urszula Zbroszczyk

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Kształtowania Agroekosystemów i Terenów Zieleni , Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław , Polska

Leszek Kordas, e-mail: leszek.kordas@up.wroc.pl

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Kształtowania Agroekosystemów i Terenów Zieleni , Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław, Polska
Streszczenie

The studies were conducted in the Experimental Stadion Swojec at the University of Environmental and Life Sciences in Wrocław in 2007–2009 on alluvial soil of very good rye complex. Two factorial experiments were set up with the split-block method in 4 replications. Tillage and site regenerative practices were the factors studied in the field experiment while the dose of EM® and method of seed dressing in the microplot experiment. The basic objective of studies was the assessment of a potential effect of tillage systems and EM® doses on reduction of plant diseases infection as well as the possibilities of EM® application in crop production. The three-year studies did not show any explicit positive effects of EM® on health status of spring wheat grown in a short-term monoculture.

 

Badania prowadzono w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Swojec Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w latach 2007–2009, na madzie rzecznej kompleksu żytniego bardzo dobrego. Założono dwa doświadczenia dwuczynnikowe metodą pasów prostopadłych (split-block) w 4 powtórzeniach. W doświadczeniu polowym czynnikami były systemy uprawy roli i zabiegi regenerujące stanowisko. W doświadczeniu mikropoletkowym dawki preparatu EM® i sposób zaprawiania ziarna. Celem badań było ocenienie ewentualnego wpływu systemów uprawy roli i preparatu EM® na ograniczenie chorób roślin i możliwości jego stosowania w produkcji. Trzyletnie badania nie wykazały jednoznacznie pozytywnego wpływu tego preparatu na zdrowotność pszenicy jarej uprawianej w krótkotrwałej monokulturze. 

Słowa kluczowe
monoculture; tillage systems; spring wheat; take-all diseases; monokultura; systemy uprawy roli; pszenica jara; choroby podstawy źdźbła i korzenia  
Progress in Plant Protection (2012) 52: 327-331
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-060
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy