Progress in Plant Protection

Communities of fungi in grass silage, corn-cob-mix silage and the whole crop corn silage

Zbiorowiska grzybów w sianokiszonce, kiszonce z ziarna oraz kiszonce z całych roślin kukurydzy 

Ewa Moszczyńska, e-mail: ewa.moszczynska@up.wroc.pl

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Ochrony Roślin Zakład Fitopatologii i Mikologii , Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław , Polska

Rafał Ogórek

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Ochrony Roślin Zakład Fitopatologii i Mikologii , Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław , Polska

Ryszard Weber

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli , Orzechowa 61, 50-540 Wrocław, Polska
Streszczenie

Corn silage is one of the best roughage, for cattle feeding all year round. A high quality corn silage should be characterized by a pleasant sour smell, unchanged texture and colour of plant fragments, and the absence of pollution by fungi. In 2010 fungi colonizing three types of silage have been identified, with particular emphasis on: Penicillium spp., Aspergillus spp. and Fusarium spp. These three fungi species are known to produce mycotoxins toxic to humans and animals. The analysed substrates were: grass silage, corncob- mix (CCM) silage and the whole crop corn silage. The fungi were isolated most abundantly from the CCM silage and their species composition was most diverse there. In all three types of silage the yeast-like fungi predominated. Aspergillus spp. and Penicillium spp. were isolated most frequently from the CCM silage, whereas they were isolated in small numbers from the grass silage and the whole crop corn silage. Other fungi: Alternaria alternata, Trichoderma polysporum, Cladosporium herbarum, Rhizopus nigricans, Mucor hiemalis, Monascus spp. were isolated sporadically. The fungi of the genus Fusarium were not found in the tested silages.

 

Kiszonka z kukurydzy należy do jednych z najlepszych pasz objętościowych, które można zastosować przez cały rok w żywieniu krów. Dobra kiszonka z kukurydzy powinna charakteryzować się przyjemnie kwaskowym zapachem, niezmienioną konsystencją i barwą fragmentów roślin oraz brakiem zanieczyszczeń i grzybów. W 2010 roku zostały określone grzyby zasiedlające trzy typy kiszonek, ze szczególnym zwróceniem uwagi na: Penicillium spp., Aspergillus spp. i Fusarium spp. Gatunki tych grzybów mogą wytwarzać toksyczne dla ludzi i zwierząt mikotoksyny. Przedmiotem badań była sianokiszonka, kiszonka z ziarna oraz kiszonka z całych roślin kukurydzy. Najliczniej grzyby były izolowane z kiszonki z ziarna kukurydzy, a ich skład gatunkowy był najbardziej zróżnicowany. W trzech typach kiszonek dominowały grzyby drożdżoidalne. Aspergillus spp. i Penicillium spp. były izolowane najliczniej z kiszonki z ziarna kukurydzy, natomiast z sianokiszonki oraz kiszonki z całych roślin kukurydzy wyosobniano je nielicznie. Pozostałe grzyby: Alternaria alternata, Trichoderma polysporum, Cladosporium herbarum, Rhizopus nigricans, Mucor hiemalis, Monascus spp. wyizolowano sporadycznie. Grzyby rodzaju Fusarium nie były izolowane z badanych kiszonek. 

Słowa kluczowe
silage; corn-cob-mix; fungi; grass silage; kiszonka; ziarno; kukurydza; grzyby; sianokiszonka  
Progress in Plant Protection (2012) 52: 377-380
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-068
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy