Progress in Plant Protection

Influence of temperature on mycelial growth and number of sclerotia of Sclerotinia sclerotiorum the cause of Sclerotinia stem rot
Wpływ temperatury na wzrost grzybni i liczebność sklerocjów Sclerotinia sclerotiorum – grzyba powodującego zgniliznę twardzikową 

Andrzej Wójtowicz, e-mail: a.wojtowicz@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Ewa Jajor, e-mail: E.Jajor@iorpib.pozan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Marek Wójtowicz, e-mail: marekw@nico.ihar.poznan.pl

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Strzeszyńska 36, 60-479 Poznań, Polska

Maria Pasternak, e-mail: M.Pasternak@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska
Streszczenie

The aim of the study was to determine the effect of temperature on mycelial growth of Sclerotinia sclerotiorum. Two isolates of the pathogen collected in 2014 in two southern regions of Poland were used in the experiments. Sclerotia of both isolates were placed on PDA (Potato Dextrose Agar) medium in Petri dishes and incubated at 10, 15, 20 and 25°C and number of days taken by mycelium to fill Petri plate were recorded. Differentiating effect of isolate and temperature was observed in the study. The slowest mycelial growth was observed at 10°C while the fastest at 25°C. Results of experiments were also used for determination of temperature on mycelial growth with the use of exponential models.


Celem przeprowadzonych doświadczeń było określenie wpływu temperatury na wzrost grzybni Sclerotinia sclerotiorum – sprawcy zgnilizny twardzikowej. W badaniach zastosowano wybrane izolaty S. sclerotiorum, pochodzące z porażonych w roku 2014 roślin rzepaku ozimego w województwach: opolskim i małopolskim. Sklerocja izolatów umieszczano na pożywce PDA (Potato Dextrose Agar) w temperaturze: 10, 15, 20 i 25°C i obserwowano wzrost patogena do dnia, w którym stwierdzano zetknięcie grzybni z krawędzią płytki. Na podstawie uzyskanych wyników wykazano różnicujący wpływ temperatury oraz izolatu na wzrost grzybni S. sclerotiorum. Najwolniejszy wzrost odnotowano w temperaturze 10°C, a najszybszy w temperaturze 25°C. Wyniki przeprowadzonych doświadczeń wykorzystano do matematycznego opracowania wpływu temperatury na rozwój i wzrost S. sclerotiorum za pomocą równań wykładniczych.

Słowa kluczowe
temperature; Sclerotinia sclerotiorum; sclerocja; temperatura; sclerocjum 
Referencje

Abawi G.S., Grogan R.G. 1975. Source of primary inoculum and effects of temperature and moisture on infection of beans by Whetzelinia sclerotiorum. Phytopathology 65: 300–309.

Boland G.J., Hall R. 1994. Index of plant hosts of Sclerotinia sclerotiorum. Canadian Journal of Plant Pathology 16 (2): 93–108.

Bolton M.D., Thoma B.P.H.J., Nelson B.D. 2006. Sclerotinia sclerotiorum (Lib) de Bary: biology and molecular traits of a cosmopolitan pathogen. Molecular Plant Pathology 7 (1): 1–16.

Cappellini R.A. 1960. Field inoculation of forage legumes and temperature studies with isolates od Sclerotinia trifoliorum and S. sclerotiorum. Plant Disease Reporter 44: 862–864.

Cappelli C., Winter W., Paul V.H. 1998. Detection of seed-transmitted pathogens of rape (Brassica napus ssp. oleifera D.C.). IOBC/WPRS Bulletin 21 (5): 1–13.

Coe D.M. 1944. Variations in single ascospore isolates of Sclerotinia sclerotiorum. Mycologia 36: 235–241.

Cuong N.D., Dohroo N.P. 2006. Morphological, cultural and physiological studies on Sclerotinia sclerotiorum causing stalk rot of cauliflower. Omonrice 14: 71–77.

Hegedus D.D., Rimmer S.R. 2005. Sclerotinia sclerotiorum: when “to be or not to be” a pathogen? FEMS Microbiology Letters 251 (2): 177–184.

Hoyte S.M. 2012. Epidemiology and management of Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary in kiwifruit (Actinidia deliciosa (A. Chev.)) http://mro.massey.ac.nz/bitstream/handle/10179/3768/02_whole.pdf?sequence=1 [Accessed: 12.10.2015].

Irani H., Heydari A., Javan-Nikkhah M., Ibrahimow A. 2011. Pathogenicity variation and mycelial compatibility groups in Sclerotinia sclerotiorum. Journal of Plant Protection Research 51 (4): 329–336.

Koch S., Dunker S., Kleinhenz B., Rohrig M., Tiedemann A. 2007. Crop loss-related forecasting model for Sclerotinia stem rot in winter oilseed rape. Phytopathology 97 (9): 1186–1194.

Mikić I., Radan Z., Cosić J., Vrandećić K. 2014. The influence of nutrition media and temperature on Sclerotinia sclerotiorum development. Poljoprivreda 20 (2): 8–11.

Morgan C.D. Jr. 1952. Corelation of the growth rate of 23 Sclerotinia isolates in vitro with the rate of infectivity in five hosts at five different temperatures. Phytopathology 42, p. 471.

Porth R.B. 1966. Factors affecting the growth and pathogenicity of Sclerotinia sclerotiorum. (Lib.) de Bary. The University of British Columbia, 99 pp.

Purdy L.H. 1979. Sclerotinia sclerotiorum: History, diseases and symptomatology, host range, geographic distribution and impact. 1. Phytopathology 69 (8): 875–880.

Rimmer S.R., Shattuck V.I., Buchwaldt L. 2007. Compendium of Brassica Diseases. The APS, St. Paul, MN, 117 pp.

Siebold M., Tiedemann A. 2012. Potential effects of global warming on oilseed rape pathogens in Northern Germany. Fungal Ecology 5: 62–72.

Wu B.M., Subbarao K.V. 2008. Effects of soil temperature, moisture, and burial depths on carpogenic germination of Sclerotinia sclerotiorum and S. minor. Phytopathology 98 (10): 1144–1152.

Wu B.M., Subbarao K.V., Qin Q.-M. 2008. Nonlinear colony extension of Sclerotinia minor and S. sclerotiorum. Mycologia 100 (6): 902–910.

Progress in Plant Protection (2016) 56: 241-244
Data pierwszej publikacji on-line: 2016-06-20 11:04:32
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2016-041
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy