Progress in Plant Protection

Effect of pre-harvest fungicide treatments on protection against bull’s eye rot caused by Neofabraea spp. and residues in apples
Wpływ przedzbiorczego stosowania fungicydów na ochronę jabłek przed gorzką zgnilizną (Neofabraea spp.) oraz pozostałości w owocach 

Jolanta A. Szymczak, e-mail: Jolanta.Szymczak@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice, Polska

Hanna Bryk, e-mail: Hanna.Bryk@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice, Polska

Artur Miszczak, e-mail: Artur.Miszczak@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice, Polska
Streszczenie

Bull’s eye rot, caused by Neofabraea spp. is one of the most important fungal diseases of storage apple in Poland. The effectiveness of fungicides: Bellis 38 WG (boscalid, pyraclostrobin) and Switch 62,5 WG (cyprodinil, fludioxonil) in protection against bull’s eye rot of cultivar Shampion apples during storage and their residues in apples were investigated. The experiments were conducted in 2012−2014. The fungicides were applied as a single, two and three applications before harvest. After 6 months of storage the biological effectiveness of the fungicides was assessed. The highest effectiveness was obtained after three applications of the tested fungicides; for Switch 62,5 WG − 96.4% in the season 2012/2013 and 92.7% in the season 2013/2014, and for Bellis 38 WG − 84.7 and 91.0%, respectively. The results of analyses of boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil and fludioxonil residues showed that apples contained residues that exceeded 0.01 mg/kg but below European Union Maximum Residue Levels.


Gorzka zgnilizna powodowana przez grzyby rodzaju Neofabraea spp. jest obecnie w Polsce największym zagrożeniem dla jabłek w trakcie ich przechowywania. Celem badań przeprowadzonych w latach 2012−2014 była ocena skuteczności fungicydów: Bellis 38 WG (boskalid, pyraklostrobina) i Switch 62,5 WG (cyprodynil, fludioksonil) w zwalczaniu tej choroby oraz analiza ich pozostałości w owocach. Badane preparaty aplikowano na drzewa odmiany Szampion jednorazowo, dwu- i trzykrotnie przed zbiorem owoców. Po 6 miesiącach przechowywania oceniono biologiczną efektywność fungicydów. Najwyższą skuteczność zaobserwowano po trzykrotnym zastosowaniu badanych środków. W przypadku preparatu Switch 62,5 WG wynosiła ona 96,4% w sezonie 2012/2013 i 92,7% w sezonie 2013/2014, a w przypadku Bellis 38 WG odpowiednio: 84,7 i 91,0%. Wyniki analiz wykazały, że jabłka zawierały powyżej 0,01 mg/kg pozostałości boskalidu, pyraklostrobiny, cyprodynilu i fludioksonilu, lecz poniżej norm obowiązujących w Unii Europejskiej.


Słowa kluczowe
boscalid; pyraclostrobin; cyprodinil; fludioxonil; residues; bull’s eye rot; pyraklostrobina; cyprodynil; fludioksonil; pozostałości; gorzka zgnilizna jabłek 
Referencje

Blažek J., Kloutvorova J., Krelinova J. 2006. Incidence of storage diseases on apples of selected cultivars and advanced selections grown with and without fungicide treatments. Horticulural Science 33: 87−94.

Bryk H. 2010. Choroby przechowalnicze jabłek i gruszek. s. 17–26. W: VI Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej. Warszawa, 15−16.01.2010, 162 ss.

Bryk H., Miszczak A., Nowacki J. 2005. Dynamika zanikania wybranych fungicydów w jabłkach podczas przechowywania w zależności od sposobu aplikacji. [The dynamics of fungicides degradation in stored apples depending on the method of application]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 45 (2): 593−596.

Bryk H., Rutkowski K.P. 2012. Skuteczność proekologicznych metod ochrony jabłek przed gorzką zgnilizną (Pezicula spp.). [Efficacy of alternative methods in controlling of bull’s eye rot (Pezicula spp.)]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 52 (3): 727−732.

Dell J.R., Prange R.K. 1993. Postharvest physiological disorders, diseases and mineral concentrations of organically and conventionally grown McIntosh and Cortland apples. Canadian Journal of Plant Science 73 (1): 223−230.

Dyrektywa Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca Dyrektywę 1999/21/WE (Dz. Urz. UE L401 z 30.12.2006). http:// eur-lex.europa.eu/legal-content/PL [dostęp: 22.06.2015].

Jones A.L., Ehret G.R., Meyer M.P., Shane W.W. 1996. Occurrence of bitter rot on apple in Michigan. Plant Disease 80: 1294−1297.

Neri F., Mari M., Brigati S., Bertolini P. 2009. Control of Neofabraea alba by plant volatile compounds and hot water. Postharvest Biology and Technology 51 (3): 425−430.

PN-EN 15662: 2008. Żywność pochodzenia roślinnego. Oznaczanie pozostałości pestycydów metodą GC-MS i/lub LC-MS(MS) po uprzedniej ekstrakcji i rozdziale acetonitrylem oraz oczyszczaniu metodą dyspersyjnej SPE. Metoda QuEChERS, 81 ss.

Poulsen M.E., Naef A., Gasser S., Christen D., Rasmussen P.H. 2009. Influence of different disease control pesticide strategies on multiple pesticide residue levels in apple. Journal of Horticultural Science & Biotechnology, No. ISAFRUIT Special Issue: 58−61.

Rozporządzenie 2005. Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające Dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. L 70 z 16.03.2006 r. z późn. zm.). http:// eurl-lex.europa.eu/legal-content/PL [dostęp: 22.06.2015].

SANCO 2011. Method validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed. SANCO/12495/2011, 40 pp. http://www.eurl-pesticides.eu [Accessed: June 22, 2015].

SANCO 2013. Guidance document on analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. SANCO/12571/2013, 46 pp. http://www.eurl-pesticides.eu [Accessed: June 22, 2015].

Spotts R.A. 1990. Bull`s eye rot. p. 56 In: “Compendium of Apple and Pear Diseases” (A.L. Jones, H.S. Aldwincle, eds.). APS Press, St. Paul MN, 100 pp.

Szymczak J.A., Bryk H., Miszczak A. 2013. Wpływ wybranych fungicydów stosowanych w różnych terminach na poziom ich pozostałości w jabłkach oraz ochronę przed chorobami przechowalniczymi. [The influence of selected fungicides used at different dates on residues in apples and protection against storage diseases]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 53 (3): 586−592.

Ticha J., Hajslowa J., Jech M., Honzicek J., Lacina O., Kohoutkova J., Kocourek V., Lansky M., Kloutvorova J., Falta V. 2008. Changes of pesticide residues in apples during cold storage. Food Control 19 (3): 247−256.

WAPA 2014. The World Apple and Pear Association. http://wapa-association.org [Accessed: June 22, 2015].

Weber R. 2009. Apple storage rots: the situation in Northern Germany. p. 1–2. In: COST 864 Expert Meeting. Norway, Bergen, 25–26 March 2009, 32 pp.

Weiss A., Mögel G., Kunz S. 2006. Development of „Boni-Protect” – a yeast preparation for use in the control of postharvest diseases of apples. p. 113–117. In: Proceedings 12th International Conference on Cultivation Technique and Phytopathological Problems in Organic Fruit-Growing. Germany, Hohenheim, 31 January–2 February 2006, 249 pp.

Wyszukiwarka środków ochrony roślin. 2015. Biuletyn Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi [online]. http://bip.minrol.gov.pl/Informacje-Branzowe/Produkcja-Roslinna/Ochrona-Roslin/Wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin [dostęp: 22.06.2015].

Xiao C.L., Boal R.J. 2009. Residual activity of fludioxonil and pyrimethanil against Penicillium expansum on apple fruit. Plant Disease 93 (10): 1003−1008.

Progress in Plant Protection (2016) 56: 162-168
Data pierwszej publikacji on-line: 2016-04-22 14:09:33
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2016-027
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy