Progress in Plant Protection

Errata
Stubble catch crops cultivated in accordance with the principles of agri-environmental scheme “Soil and water protection” as a plant-health factor in spring wheat
Międzyplony ścierniskowe uprawiane zgodnie z zasadami programu rolnośrodowiskowego „Ochrona gleb i wód” jako czynnik fitosanitarny w pszenicy jarej 

Wiesław Wojciechowski, e-mail: wieslaw.wojciechowski@up.wroc.pl

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Kształtowania Agroekosystemów i Terenów Zieleni, Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław, Polska

Martyna Szałata

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Kształtowania Agroekosystemów i Terenów Zieleni, Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław, Polska

Anna Lehmann

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Katedra Kształtowania Agroekosystemów i Terenów Zieleni, Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław, Polska
Streszczenie

The experiment was conducted in 2011−2012 at the Agricultural Experiment Station Swojec that belongs to Wroclaw University of Environmental and Life Sciences. The purpose of this study was to determine the impact of stubble catch crop, its spring arrangement and nitrogen fertilization on plant-health factor of spring wheat. Beneficial influence of white mustard and stubble catch crop as a mixture of pulse crops on health status of spring wheat culms and roots compared to a crop without stubble catch crop was shown. White mustard catch crop improved health status of plants more than other stubble catch crops. Infection index of spring wheat after spring ploughing or disk harrow catch crop biomass was smaller than in the direct seeding in mulch. Health status of wheat was better after reduction of nitrogen fertilizer doses. Infection index of roots was the lowest in spring cultivated after mixture stubble catch crop as a mixture of pulse crops, with spring disking its biomass and half reduction the nitrogen fertilization, the highest was after direct seeding, without stubble catch crop and with full dose of nitrogen fertilizer.


Badania przeprowadzono w latach 2011−2012 w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Swojec, należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Celem eksperymentu było określenie oddziaływania międzyplonu ścierniskowego, jego wiosennego zagospodarowania i nawożenia azotem na zdrowotność pszenicy jarej. Wykazano korzystny wpływ międzyplonów ścierniskowych zarówno z gorczycy, jak i mieszanki roślin strączkowych na zdrowotność korzeni i źdźbeł pszenicy jarej w porównaniu z uprawą bez międzyplonu. Lepszą okazała się gorczyca biała. Indeks porażenia pszenicy jarej po wiosennym przyoraniu lub talerzowaniu biomasy międzyplonu był znacznie mniejszy niż w siewie bezpośrednim w mulcz. Redukcja dawki nawożenia azotowego poprawiła zdrowotność roślin pszenicy, co szczególnie widoczne było w indeksie porażenia źdźbeł. Zauważono istotne oddziaływanie współdziałania wszystkich czynników na zdrowotność korzeni rośliny uprawnej. Korzenie z najmniej widocznymi objawami chorobowymi stwierdzono w uprawie pszenicy po międzyplonie z mieszanki roślin strączkowych, jego wiosennym talerzowaniu i stosowaniu połowy dawki nawożenia N, a najbardziej widoczne objawy występowały w siewie bezpośrednim, bez międzyplonu i przy pełnej dawce azotu. 


Słowa kluczowe
health status; spring wheat; stubble catch crop; tillage system; nitrogen fertilization; zdrowotność; pszenica jara; międzyplon ścierniskowy; sposób uprawy; nawożenie azotem
Progress in Plant Protection (2016) 56: 258-258
Data pierwszej publikacji on-line: 2016-06-17 11:48:50
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2016-038
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy