Progress in Plant Protection

The influence of biological potato tuber treatments on health conditions of potato plants and potato yield
Wpływ biologicznych zapraw na zdrowotność roślin i plonowanie ziemniaka

Maria Pytlarz‐Kozicka, e-mail: maria.pytlarz‐kozicka@up.wroc.pl

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Pl. Grunwaldzki 24A, 50‐363 Wrocław, Polska

Patryk Zagórski

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin , Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław , Polska
Streszczenie

Field investigations were conducted in the years 2008–2010, in The Experimental Institution in Pawłowicach using split‐plot method with two variables: 1. tuber treatments (control – without treatment, Proradix WG, Trianum and Trianum + Proradix WG), 2. cultivars (Annabelle, Innovator and Bartek). The results showed that applying of biological preparations as potato tuber treatments decreased incidence of fungus infection compared to the control. Infection severity of plants treated with the preparation Proradix WG, was lower than these treated with the preparation Trianum. Tuber crop depended significantly on studied factors. The total tuber yield of and commercial yield were higher on the objects treated with the preparation Proradix WG and Proradix WG + Trianum. The influence of biological potato tuber treatments on the content of chemical components in tubers of studied cultivars was not confirmed.

 

Badania polowe przeprowadzono w latach 2008–2010, w Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach, metodą split‐plot z dwoma zmiennymi: 1. Zaprawy (kontrola – bulwy bez zaprawiania, Proradix WG, Trianum i Trianum + Proradix WG), 2. Odmiany (Annabelle, Innowator i Bartek). Badania wykazały, że stosowanie biologicznych preparatów do zaprawiania ziemniaków przyczyniło się do spadku porażenia roślin chorobami grzybowymi w stosunku do obiektu kontrolnego. Niższe porażenie roślin obserwowano na obiektach zaprawianych preparatem Proradix WG, niż preparatem Trianum. Plony bulw zależały istotnie od badanych czynników. Stwierdzono wyższy plon bulw ogólny i handlowy na obiektach zaprawianych preparatem Proradix WG i Proradix WG + Trianum. Nie zaobserwowano wpływu zapraw biologicznych na zawartość składników chemicznych w bulwach badanych odmian.

Słowa kluczowe
biological potato tuber treatment; health condition of plants; crop; potato; zaprawy biologiczne; zdrowotność roślin; plon; ziemniak
Progress in Plant Protection (2013) 53: 333-339
Data pierwszej publikacji on-line: 2013-06-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-092
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy