Progress in Plant Protection

Health of new beta-glucan rich hull-less barley lines

Zdrowotność ziarna nowych rodów jęczmienia nieoplewionego o podwyższonej zawartości
beta-glukanów 

Zygmunt Gil, e-mail: zygmunt.gil@up.wroc.pl

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Zakład Technologii Zbóż , Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław , Polska

Agnieszka Mularczyk

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Zakład Technologii Zbóż , Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław , Polska
Streszczenie

The aim of the study was to determine the occurrence of fungi species on grain of hull-less barley grain (STH 1192, STH 1246, STH 1292, STH 4933, STH 7007 and STH 7089 – cultivar Gawrosz). The tested grain was obtained from the Plant Breeding Strzelce Ltd., IHAR group. The results were analyzed basing on the principal component analysis (PCA). It was found that the grain health condition was good. The differences in the frequency of occurrence of particular fungus species were stated between non-disinfected and disinfected grain. Over a half of the variability of the results was caused by the presence of so classified „other” fungi, and Alternaria alternata. On the other hand, 1/5 of the result variability was conditioned by the presence of species Epicoccum nigrum and Fusarium poae. The lines, which were highly infected by E. nigrum were less infected by F. poae. After surface disinfection less than 40% of the result variability was related to the occurrence of A. alternata and E. nigrum as well as the „other” fungi. Also 30% of the result variability was caused by the presence of Fusarium graminearum and F. poae, and A. alternata.

 

Badano zasiedlenie przez grzyby strzępkowe ziarna nowych rodów jęczmienia nieoplewionego: STH 1192, STH 1246, STH 1292, STH 4933, STH 7007 i STH 7089 (odmiana Gawrosz). Ziarno otrzymano z Hodowli Roślin Strzelce Sp. z o.o. grupa IHAR. Wyniki omówiono w oparciu o analizę głównych składowych (PCA – principal component analysis). Stan fitosanitarny badanego ziarna był dobry, zauważono jednak różnice w częstotliwości występowania grzybów pomiędzy ziarnem nieodkażonym i odkażonym. W przypadku powierzchni ziarna, ponad połowa zmienności uzyskanych wyników była spowodowana obecnością grzybów sklasyfikowanych jako „pozostałe” i Alternaria alternata. Natomiast o 1/5 zmienności decydowała przede wszystkim obecność Epicoccum nigrum i Fusarium poae. Rody, które były silniej zasiedlone przez E. nigrum, w mniejszym stopniu były zainfekowane przez F. poae. Po powierzchniowym odkażeniu ziarna niecałe 40% zmienności uzyskanych wyników zależało od obecności A. alternata oraz E. nigrum i grzybów sklasyfikowanych jako „pozostałe”. Z kolei 30% zmienności wynikało przede wszystkim z obecności Fusarium graminearum, F. poae oraz A. alternata

Słowa kluczowe
hull-less barley; health; grain; jęczmień nagoziarnowy; zdrowotność; ziarno
Progress in Plant Protection (2013) 53: 127-131
Data pierwszej publikacji on-line: 2013-03-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-129
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy