Progress in Plant Protection

Infections of two types of maize hybrid cultivars depending on a form of nitrogen fertilizer

Porażenie chorobami roślin dwóch typów odmian mieszańcowych kukurydzy w zależności od formy nawozu azotowego 

Piotr Szulc, e-mail: pszulc@up.poznan.pl

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Katedra Agronomii, Dojazd 11, 60-632 Poznań, Polska
Streszczenie

The aim of the study was to assess the disease infection of plants of two maize cultivar types depending on the applied form of nitrogen fertilizer. It was shown that the type of nitrogen fertilizer significantly affected maize plant infection with the pathogenic fungi of the genus Fusarium ssp. The use of slow‐release nitrogen fertilizers decreased the percentage of maize plants infected by the fusarium diseases in comparison to the treatment with fast‐release nitrogen fertilizers. The advantage of „stay‐green” type cultivar was shown as compared to the classic cultivar. After the application of slow‐release fertilizers, such as: ammonium sulphate and urea, was significantly greater (healthier plants) in terms of the number of plants infected with the fusarium diseases was significantly lower comparing to the treatments: without nitrogen fertilizer use, and after the use of ammonium nitrate, Canwil nitrochalk and a mixture of ammonium nitrate and urea (in a ratio of 50:50). The ES Paroli „stay‐green” hybrid was characterized by a significantly lower percentage of plants infected by the fusarium diseases and corn smut in comparison with the ES Palazzo cultivar.

 

Celem pracy była ocena porażenia chorobami roślin dwóch typów odmian kukurydzy w zależności od formy nawozu azotowego. Wykazano, że rodzaj nawozu azotowego w istotny sposób wpływał na porażenie roślin kukurydzy grzybami z rodzaju Fusarium ssp. Stosowanie nawozów azotowych wolno działających zmniejszało odsetek roślin kukurydzy porażonych przez choroby fuzaryjne w porównaniu do nawozów azotowych szybko działających. Na nawozach wolno działających, takich jak: siarczan amonu i mocznik przewaga odmiany typu „stay‐green” nad odmianą klasyczną pod kątem ilości roślin porażonych przez choroby fuzaryjne była istotnie większa (rośliny zdrowsze) niż na obiektach: bez stosowania nawozu azotowego, saletrze amonowej, saletrzaku Canwil i mieszaninie saletry amonowej z mocznikiem z 50% udziałem każdego z nawozów w dawce nawozu. Mieszaniec ES Paroli typu „stay‐green” charakteryzował się istotnie mniejszym odsetkiem roślin porażonych przez choroby fuzaryjne oraz głownię kukurydzy w porównaniu do odmiany ES Palazzo. 

Słowa kluczowe
maize; stay‐green; nitrogen fertilizer; disease; kukurydza; nawozy azotowe; choroby
Progress in Plant Protection (2013) 53: 146-149
Data pierwszej publikacji on-line: 2013-03-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-133
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy