Pesticide residues in brassica vegetables in 2010–2012 and risk estimation of consumers’ exposure
Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach kapustnych w latach 2010–2012 i oszacowanie narażenia konsumentów
Anna Kurdziel, e-mail: a.kurdziel@iorpib.poznan.pl
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaEwa Szpyrka
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaAneta Matyaszek
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaMagdalena Podbielska
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaJulian Rupar
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaMagdalena Słowik‐Borowiec
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaStreszczenie |
The paper presents the results on pesticide residues in brassica vegetables carried out in 2010–2012 and risk estimation of consumers’ health depending on the exposure (long‐term and short‐term). 122 samples were analysed on the pesticide residue content. The pesticide residues were detected in 44 (36%) of all analysed samples. The most often detected residues were chlorpyrifos and azoxystrobin. In 2 samples of Chinese cabbage, pyrimethanil residues were found, as an active substance of plant protection product not recommended for protection of this crop. Maximum Residue Limits were exceeded in 6% of analysed samples. The results of risk estimation of the long‐term and short‐term exposure to consumers health revealed that the level of detected pesticide residues in the cabbage vegetables after their consumption did not pose a threat to people’s health.
W pracy przedstawiono wyniki badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin (ś.o.r.) w warzywach z grupy kapustnych, przeprowadzonych w latach 2010–2012, a także wyniki oszacowania krótkoterminowego i długoterminowego narażenia zdrowia konsumentów. Łącznie przebadano 122 próbki. Pozostałości ś.o.r. stwierdzono w 44 próbkach (36%). Najczęściej wykrywanymi substancjami czynnymi były: chloropiryfos i azoksystrobina. W 2 próbkach kapusty pekińskiej wykryto pirymetanil – substancję czynną ś.o.r., niezalecanych w tej uprawie. Przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości stwierdzono w 6% analizowanych próbek. Oszacowane narażenie długoterminowe i krótkoterminowe konsumentów na obecność pozostałości ś.o.r. w warzywach kapustnych wykazało, że ich spożycie nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzi. |
Słowa kluczowe |
pesticide residues; brassica vegetables; dietary exposure; pozostałości środków ochrony roślin; pestycydy; warzywa kapustne; narażenie |
Progress in Plant Protection (2013) 53: 159-164 |
Data pierwszej publikacji on-line: 2013-03-30 00:00:00 |
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2013-135 |
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy |