Progress in Plant Protection

Pesticide residues in crop samples collected in compliance with a Community control programme (2010)

Pozostałości środków ochrony roślin w próbkach płodów rolnych pobieranych w roku 2010 zgodnie ze wspólnotowym programem kontroli 

Bogusław Gnusowski, e-mail: b.gnusowski@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań , Polska

Anna Nowacka

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Stanisław Walorczyk

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Dariusz Drożdżyński

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska
Streszczenie

A total of 203 samples of fresh fruit, vegetables and arable crops of Polish origin were analysed in 2010 at the Department of Pesticide Residue Research of the Institute of Plant Protection – National Research Institute. The monitoring programme covered 9 commodities and 204 pesticides including some isomers and breakdown products. Residues of 35 pesticides, mainly fungicides (24), were detected in 29.6% of the samples analysed. Percentage of the samples without pesticide residues was equal to 70.4%. Violations of MRLs were found in 1.5% of the samples. The usage of unauthorized pesticides was stated in 4.4% of the samples analysed. In all cases notifications were sent within the framework of RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Residues were detected in 58.1% of fruit samples and 57.7% of greenhouse vegetable samples. Especially in samples of apples (63.3%) and in 62.5% samples of grapes. The samples of other products were less contaminated. Residues of carbendazim were detected most often, in 6.9% of the samples.

 

W roku 2010 w Zakładzie Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego analizowano łącznie 203 próbki polskich owoców, warzyw i innych płodów rolnych. Badania urzędowe obejmowały 9 produktów i 204 substancje aktywne wraz z produktami ich rozpadu. Pozostałości środków ochrony roślin nie wykryto w 70,4% badanych próbek. W 29,6% próbek wykryto pozostałości 35 związków, głównie fungicydów (24). Przekroczenia najwyższych dopuszczalnych pozostałości (NDP) stwierdzono w 1,5% próbek. Stosowanie środków niedozwolonych wykryto w 4,4% analizowanych próbek. W obydwu przypadkach wysłano powiadomienia w ramach systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Pozostałości wykryto w 58,1% próbek owoców, szczególnie w próbkach jabłek (63,3%) i winogron (62,5%) oraz w 57,7% próbek warzyw spod osłon. Próbki innych produktów były mniej zanieczyszczone. Najczęściej wykrywano pozostałości karbendazymu, w 6,9% próbek. 

Słowa kluczowe
pesticide residues; fruit; vegetables; arable crops; pozostałości środkó w ochrony roślin; owoce; warzywa; płody rolne   
Progress in Plant Protection (2012) 52: 123-126
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-03-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-023
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy