Progress in Plant Protection

Pesticide residues in organic food of plant origin in Poland in 2010
Badania pozostałości środków chemicznej ochrony roślin w płodach rolnych, roślinnych produktach spożywczych i paszach pochodzących z produkcji ekologicznej w roku 2010 

Bogusław Gnusowski, e-mail: b.gnusowski@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań , Polska

Anna Nowacka

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Stanisław Walorczyk

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR – PIB) Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Bożena Łozowicka

Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Ewa Szpyrka

Terenowa Stacja Doświadczalna IOR – PIB, Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska
Streszczenie

Official testing was carried out in 2010 included the determination of 175 compounds (80 insecticides, 70 fungicides and 25 herbicides) in 247 samples. Validated analytical multiresidue methods were used, enabling to determine many compounds at the same time, in compliance with legally binding standards and tested during international proficiency tests (FAPAS – The Food Analysis Performance Assessment Scheme, EU – European Union). The following analytical techniques were used: GC/ECD/NPD, GC/MS/MS and spectrophotometry. The positive results were confirmed in compliance with European Commission regulations. In 22 samples (8.9%) pesticide residues were found. >From among 175 compounds tested, 10 were detected. Based on analyses carried out there were found 7 fungicide residues and 3 insecticide residues, mainly in samples of fruit growing (25.8%) and vegetable growing (8.7%). Monitoring carried out in the United States and some European countries in last few years also showed the possibilities of finding pesticide residues in organic food of plant origin.

 

Badania urzędowe przeprowadzone w 2010 roku obejmowały oznaczenie w 247 próbkach 175 związków (80 insektycydów, 70 fungicydów i 25 herbicydów). Do analizy pozostałości wykorzystano zwalidowane zgodnie z obowiązującymi wymaganiami wielopozostałościowe metody analityczne, pozwalające na oznaczenie wielu związków w tym samym czasie, ocenione podczas międzynarodowych badań biegłości (FAPAS – The Food Analysis Performance Assessment Scheme, UE – Unia Europejska). Stosowano następujące techniki analityczne: GC/ECD/NPD i GC/MS/MS i spektrofotometryczną. Pozytywne wyniki potwierdzano zgodnie z wymaganiami Komisji Europejskiej. Pozostałości środków ochrony roślin (ś.o.r.) wykryto w 22 przebadanych próbkach (8,9%). Wykryto 10 spośród 175 badanych związków. Oznaczono pozostałości 7 fungicydów i 3 insektycydów, głównie w próbkach owoców (25,8%) i warzyw (8,7%), w trakcie wegetacji. Badania monitoringowe wykonywane w ostatnich latach w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Unii Europejskiej również wykazały możliwość wykrywania pozostałości ś.o.r. w żywności ekologicznej pochodzenia roślinnego. 

Słowa kluczowe
pesticide residues; organic farming; official testing; pozostałości środkó w ochrony roślin; rolnictwo ekologiczne; badania urzędowe
Progress in Plant Protection (2012) 52: 127-132
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-03-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-024
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy