Progress in Plant Protection

Estimation of dietary exposure to pesticide residues in Polish crops in 2010

Bezpieczeństwo zdrowotne polskich płodów rolnych w 2010 roku związane z pozostałościami środków ochrony roślin 

Anna Nowacka, e-mail: a.nowacka@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań , Polska

Bogusław Gnusowski

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Michał Raczkowski

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin , Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska
Streszczenie

One of the most important factors influencing human development and health condition are nutrition habits. The quality of food including first of all health safety as well as usable attributes of products, often determines a consumer’s choice. Safe food should be characterized by both adequate nutritive value and a tolerably low content of the substances that are a threat to health, e.g. pesticide residues. The exposure assessment was based on the results of the official control of primary crop production in Poland in 2010. Estimations showed that chronic dietary consumer’s exposure to pesticides residues in Polish unprocessed food of plant origin was not significant, despite the exposure overestimation. Acute dietary exposure did not exceed Acute Reference Dose (ARfD) for toddlers and for adults. The presented data show that Polish crops, including fruits and vegetables, which are most contaminated with pesticide residues, are safe in long‐ and short‐term nutrition of adults and toddlers.

 

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i stan jego zdrowia są nawyki żywieniowe. Jakość żywności obejmuje przede wszystkim bezpieczeństwo zdrowotne, ale i również cechy użytkowe produktów, często decydujące o ich wyborze przez konsumenta. Bezpieczna żywność powinna charakteryzować się zarówno odpowiednią wartością odżywczą, jak i możliwie niską zawartością substancji, których obecność może stanowić ryzyko dla zdrowia, na przykład pozostałości środków ochrony roślin. Do oceny narażenia wykorzystano wyniki urzędowej kontroli w pierwotnej produkcji roślinnej w Polsce w 2010 roku. Oszacowania wykazały, że narażenie przewlekłe konsumentów pozostałościami środków ochrony roślin zawartymi w polskiej nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego było nieznaczne, pomimo przeszacowania narażenia. Narażenie krótkoterminowe również nie przekraczało ostrej dawki referencyjnej (ARfD – Acute Reference Dose) dla małych dzieci i dla dorosłych. Przedstawione dane pokazują, że polskie owoce, warzywa i inne płody rolne mogą być spożywane przez dzieci i dorosłych konsumentów zarówno jednorazowo, jak i w ciągu całego życia, bez powodowania niekorzystnych skutków zdrowotnych. 

Słowa kluczowe
pesticide residues; dietary exposure; crops; pozostałości środkó w ochrony roślin; narażenie dietetyczne; płody rolne   
Progress in Plant Protection (2012) 52: 141-145
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-03-30 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-027
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy