@Articles{, author = {Agnieszka Wójcicka}, title = {{Activity of the grain aphid (Sitobion avenae) and the bird cherry-oat aphid (Rhopalosiphum padi) during the feeding behaviour on an artificial diet containing extracts of surface waxesAktywność mszycy zbożowej (Sitobion avenae) oraz czeremchowo-zbożowej (Rhopalosiphum padi) w procesie żerowania mszyc na sztucznych pożywkach z ekstraktami wosków powierzchniowych }}, journal = {Progress in Plant Protection}, year = {2015}, volume = {55}, number = {1}, pages = {14-19}, abstract = {Electrical Penetration Graphs (EPG) were used to monitor the feeding behaviour of cereal aphids exposed to the surface waxes in artificial diets. The EPG patterns generated by aphids feeding on plants were used to interpret the patterns generated on the artificial diets. The surface waxes from waxy genotype (RAH 122) completely stopped salivation (as indicated by EPG pattern p-E1), passive and active ingestion (as indicated by pattern p-E2 and pattern p-G) and also delayed the onset of stylet activity (EPG pattern p-C). The surface waxes from waxless genotype (RAH 366) applied into the artificial diets prolonged the period of stylet activity in the diet (pattern p-C), passive ingestion of the diet (pattern p-E2), reduced non-probing (pattern p-np) and active ingestion of the diet (pattern p-G). Results presented in the paper suggest that chemical compounds which occur within epicuticular waxes of the waxy genotype (RAH 122) and waxless genotype (RAH 366) play an important role during feeding behaviour of the grain aphid and bird cherry-oat aphid. Summing up the epicuticular wax compounds clearly affected feeding behavior of the cereal aphids, thus waxy triticale genotype might be useful for limiting the population of cereal pest. Do zbadania aktywności wosków powierzchniowych w procesie żerowania mszyc zbożowych na sztucznych pożywkach zastosowano elektroniczny monitoring nakłuwania tkanek roślinnych (EPG – Electrical Penetration Graphs). Modele EPG obserwowane podczas żerowania mszyc na roślinach użyto do interpretacji aktywności mszyc obserwowanych podczas żerowania na sztucznych pożywkach. Woski powierzchniowe pochodzące z silnie woskowego genotypu (RAH 122) całkowicie hamowały wydzielanie śliny (jak wykazał model p-E1), pasywne i aktywne pobieranie diety (jak wykazał model p-E2 i model p-G) i opóźniały pierwsze nakłucie (model p-C). Woski powierzchniowe z genotypu RAH 366, wprowadzone do sztucznej pożywki wydłużały okres aktywności sztyletów w pożywce (model p-C), pasywne pobieranie pożywki (model E2), redukowały okres braku penetracji (model p-np) i aktywne pobieranie pożywki (model p-G). Wyniki prezentowane w pracy wskazują, że chemiczne komponenty wosku epikutykularnego woskowego genotypu RAH 122 i słabo pokrytego woskiem genotypu RAH 366 pełnią ważną rolę w procesie żerowania obu badanych gatunków mszyc czyli mszycy zbożowej i czeremchowo-zbożowej. Komponenty epikutykularnych wosków wyraźnie oddziaływują na zachowanie mszyc zbożowych podczas żerowania, a woskowy genotyp pszenżyta może być użyty do ograniczania szkodliwych owadów. }, affiliation = {Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Katedra Biochemii i Biologii Molekularnej w Instytucie Biologii , Prusa 12, 08-110 Siedlce , Polska}, keywords = {waxes, triticale, aphids, artificial diet, EPG, woski, pszenżyto, mszyce, sztuczne pożywki}, url = {https://www.progress.plantprotection.pl:443/?node_id=35&ma_id=1432} }