@Articles{, author = {Lidia Irzykowska and Małgorzata Kononowicz}, title = {{Evaluation of the health of seeds and sprouts intended for human consumptionOcena zdrowotności nasion oraz uzyskiwanych z nich kiełków przeznaczonych do konsumpcji }}, journal = {Progress in Plant Protection}, year = {2017}, volume = {57}, number = {4}, pages = {250-254}, abstract = {Nowadays, people are searching for natural sources of valuable products, which can supplement and improve food value. Healthy diet is often enriched by consumption of sprouts with high nutrient content originating from different plant species. The aim of this study was to evaluate the health of broccoli, sunflower, radish and mung beans seeds and sprouts obtained from these plant species destined for consumption. Blotter and agar test were used to evaluate presence of microorganisms in seeds and sprouts. Sunflower plants showed the smallest germination capacity and energy – maximum 80% while radish seeds sprouted at 85% after 6 days. Broccoli and mung beans germinated evenly at the range of 99%. Sunflower seeds chose for sprout production were the most infected by various species of fungi, including the potential toxic, such as Penicillium spp. (38%), Fusarium spp. (8%), Alternaria spp. (4%). It has been observed that the seeds of broccoli, radish and mung beans were also infected by the mentioned above pathogens. Evaluation of fungus colonization on commercially available sprouts showed that the largest infection occurred on sunflower sprouts. The following species were identified Mucor – 30%, Alternaria – 26%, Trichoderma – 12%, Penicillium – 10%, Fusarium – 3%. The infection of these species didn’t exceed 8% on other studied plants.Współcześnie, poszukuje się naturalnych źródeł cennych substancji, którymi można uzupełniać i podnosić funkcjonalność żywności. Dieta dbającego o zdrowie człowieka często jest wzbogacana spożyciem bogatych w cenne związki kiełków z nasion różnych gatunków roślin. Celem badań była ocena zdrowotności nasion brokuła, słonecznika, rzodkwi i fasoli mung oraz uzyskiwanych z nich kiełków przeznaczonych do konsumpcji. Stan mikrobiologiczny nasion i kiełków oceniono wykorzystując test bibułowy i agarowy. Spośród badanych gatunków najmniejszą zdolność i energię kiełkowania wykazał słonecznik – maksymalnie 80%. Rzodkiew po 6 dniach skiełkowała w 85%. Brokuł i fasola mung kiełkowały równomiernie w granicach 99%. Spośród przebadanych nasion przeznaczonych na kiełki, nasiona słonecznika były w największym stopniu zasiedlone przez różne gatunki grzybów, w tym potencjalnie toksynotwórczych, takich jak Penicillium spp. (38%), Fusarium spp. (8%), Alternaria spp. (4%). Zaobserwowano, że nasiona brokuła, rzodkwi i fasoli mung także były porażone przez ww. patogeny. Ocena zasiedlenia przez grzyby dostępnych w handlu kiełków wykazała największe porażenie w przypadku słonecznika. Na kiełkach zidentyfikowano grzyby z rodzaju Mucor – 30%, Alternaria – 26%, Trichoderma – 12%, Penicillium – 10%, Fusarium – 3%. U pozostałych gatunków zasiedlenie wymienionymi grzybami nie przekroczyło 8%.}, affiliation = {Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Fitopatologii i Nasiennictwa, Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań, Polska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Fitopatologii i Nasiennictwa, Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań, Polska}, keywords = {germs, seed health, toxigenic fungi, mycotoxins, kiełki, zdrowotność nasion, toksynotwórcze grzyby, mykotoksyny}, url = {https://www.progress.plantprotection.pl:443/?node_id=35&ma_id=2471} }