@Articles{, author = {Krzysztof Domaradzki and Tomasz R. Sekutowski and Anna Jezierska-Domaradzka and Adam Matkowski and Anna Stochmal}, title = {{The biological activity of the alcoholic and water extracts from late goldenrod (Solidago gigantea) on production of biomass by corn poppy (Papaver rhoeas)Aktywność biologiczna wyciągu alkoholowego i wodnego uzyskanego z nawłoci późnej (Solidago gigantea) na produkcję biomasy przez mak polny (Papaver rhoeas) }}, journal = {Progress in Plant Protection}, year = {2017}, volume = {57}, number = {4}, pages = {305-311}, abstract = {The paper presents the results of the study evaluating biological activity of the alcoholic and water extracts from the late goldenrod (Solidago gigantea) on production of biomass by corn poppy (Papaver rhoeas). The water and alcoholic extracts (40% and 80% MeOH) from underground and above ground plant parts were prepared under laboratory conditions. Working solutions of 5% and 10% were prepared from the extracts using distilled water as solvent and distilled water with the addition of adjuvant . The plants of corn poppy were sprayed with the examined solutions and then fresh mass produced by the plants was evaluated. The extracts dissolved only in the distilled water caused both inconsiderable stimulation and limitation of the biomass production by the corn poppy. The extracts dissolved in the water with the adjuvant addition showed much stronger stimulation of the corn poppy growth.W pracy przedstawiono wyniki badań doświadczalnych nad oceną aktywności biologicznej wyciągu alkoholowego i wodnego uzyskanego z nawłoci późnej na produkcję biomasy przez mak polny. W warunkach laboratoryjnych przygotowano wyciągi wodne i alkoholowe (40% i 80% MeOH) z części podziemnych oraz nadziemnych. Z wyciągów sporządzono roztwory robocze o stężeniu 5% i 10%. Jako rozpuszczalnika użyto wody destylowanej oraz wody destylowanej z dodatkiem adiuwanta. Roztworami opryskiwano rośliny maku polnego, a następnie oceniono ich wpływ na tworzenie świeżej masy. Wyciągi, które rozpuszczono w wodzie destylowanej powodowały zarówno niewielką stymulację, jak i ograniczenie produkcji biomasy przez mak polny. Ekstrakty rozpuszczone w wodzie z dodatkiem adiuwanta charakteryzowały się znacznie silniejszym działaniem stymulującym wzrost maku polnego.}, affiliation = {Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli, Orzechowa 61, 50-540 Wrocław, Polska, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli, Orzechowa 61, 50-540 Wrocław, Polska, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich, Katedra Biologii i Botaniki Farmaceutycznej, Borowska 211, 50-556 Wrocław, Polska, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich, Katedra Biologii i Botaniki Farmaceutycznej, Borowska 211, 50-556 Wrocław, Polska, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Biochemii i Jakości Plonów, Krańcowa 8, 24-100 Puławy, Polska}, keywords = {Solidago gigantea, Papaver rhoeas, alcoholic and water extracts, biological activity, wyciągi alkoholowe i wodne, aktywność biologiczna}, url = {https://www.progress.plantprotection.pl:443/?node_id=35&ma_id=2550} }