@Articles{, author = {Anna Nowacka and Agnieszka Hołodyńska-Kulas}, title = {{Pesticide residues in agricultural crops (2016–2017) Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (2016–2017)}}, journal = {Progress in Plant Protection}, year = {2020}, volume = {60}, number = {3}, pages = {201-231}, abstract = {In the years 2016–2017, the Institute of Plant Protection – National Research Institute tested 3019 samples of domestic agricultural products collected from production sites all over the country for pesticide residues as part of official control conducted in Poland. The study included 60 products and 499 compounds. Most of the samples tested were vegetables (44.6%) and fruits (33.3%), the others – cereals (13.2%), oilseeds (4.6%) and legumes (1.9%), sugar plants (2.1%) and spices (0.3%). No residues were found in 61.8 % of the samples. Overall, 99 compounds were found in 38.2% of all samples. Pesticide residues were detected in 55.8% of fruit samples, 33.5% of vegetable samples, 14.9% of cereal samples, 6.9% of legume seed samples, 39.3% of rapeseed samples, 25.8% of sugar plant samples, as well in 77.8% of spice samples. Pesticide residues were often found in samples of caraway (77.8%), apples (70.3%), celeriac (68.1%), peaches and sweet cherries (63.2%), dill (61.9%), currants (61.0%), strawberries (60.4%), cucumbers (59.3%), sour cherries (59.2%), carrots (58.0%), grapes (56.4%), apricots (55.6%), parsley roots (53.6%), gooseberries (52.6%) and pears (50.0%). The most frequently found active substances of plant protection products were dithiocarbamates (9.4%), boscalid (6.7%), acetamiprid (5.3%) and chlorpyrifos (4.9%). The residues of unauthorised plant protection products were found in 9.0% of the sample, while the 1.9% of analysed samples were not compliant with the requirements of the maximum residue levels ( MRLs). W latach 2016–2017 Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w ramach urzędowej kontroli przebadał 3019 próbek krajowych płodów rolnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin, pobranych w gospodarstwach produkcyjnych na obszarze całej Polski. Badaniami objęto 499 związków i 60 produktów. Większość badanych próbek stanowiły warzywa (44,6%) i owoce (33,3%), pozostałe próbki – zboża (13,2%), nasiona oleiste (4,6%) i strączkowe (1,9%), rośliny cukrodajne (2,1%) i przyprawy (0,3%). Pozostałości środków ochrony roślin nie stwierdzono w 61,8% kontrolowanych próbek. Ogółem wykryto 99 substancji, łącznie w 38,2% badanych próbek. Pozostałości środków ochrony roślin były obecne w 55,8% próbek owoców, 33,5% – warzyw, 14,9% – zbóż, 6,9% – nasion roślin strączkowych, 39,3% – nasion oleistych, 25,8% – roślin cukrodajnych i w 77,8% próbek przypraw. Wykrywano je głównie w próbkach kminku (77,8%), jabłek (70,3%), selera korzeniowego (68,1%), brzoskwiń i czereśni (63,2%), kopru (61,9%), porzeczek (61,0%), truskawek (60,4%), ogórków (59,3%), wiśni (59,2%), marchwi (58,0%), winogron (56,4%), moreli (55,6%), korzeni pietruszki (53,6%), agrestu (52,6%) i gruszek (50,0%). Najczęściej wykrywane były ditiokarbaminiany (9,4%), boskalid (6,7%), acetamipryd (5,3%) i chloropiryfos (4,9%). Pozostałości środków niedozwolonych stwierdzono w 9,0% przebadanych próbek, natomiast w 1,9% próbek pozostałości niezgodne z wymaganiami w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów (NDP).}, affiliation = {Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska}, keywords = {plant protection products residues, fruit, vegetables, cereals, MRL exceedances, unpermitted substances, pozostałości środków ochrony roślin, owoce, warzywa, zboża, przekroczenia NDP, substancje niedozwolone}, url = {https://www.progress.plantprotection.pl:443/?node_id=35&ma_id=4116} }