Progress in Plant Protection

Residue of pyrimidine fungicides in fruits and vegetables (2012–2013)

Pozostałości fungicydów pirymidynowych w owocach i warzywach (2012–2013) 

Magdalena Słowik-Borowiec, e-mail: m.borowiec@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Anna Kurdziel

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, Polska

Aneta Matyaszek

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, Polska

Magdalena Podbielska

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, Polska

Julian Rupar

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , Polska

Ewa Szpyrka

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, Polska
Abstract

The aim of the study was to evaluate the occurrence of pyrimidine fungicide residues in fruits and vegetables in 2012–2013. Validated analytical methods based on liquid / liquid extraction coupled with gas chromatography with electron capture and nitrogen phosphorus detection (GC-ECD/NPD – gas chromatography with electron capture and nitrogen phosphorus detection) were used for analysis. The total of 704 samples of fruits and vegetables were tested for the presence of pesticide residues, 49 of all samples had residues of pyrimidine fungicides. Cyprodinil and pyrimethanil were the most commonly found residues. In the analysed samples two cases of irregularity associated with the use of preparations of pyrimidine were found, the first was related with the use of nonrecommended plant protection product, the second was related with exceeding the maximum residue levels. 

 

Celem opracowania była ocena występowania pozostałości fungicydów pirymidynowych w owocach i warzywach w latach 2012–2013. Do analizy zastosowano zwalidowane metody analityczne opierające się na ekstrakcji ciecz/ciecz w połączeniu z chromatografią gazową z detekcją wychwytu elektronów i azotowo-fosforową (GC-ECD/NPD – gas chromatography with electron capture and nitrogen phosphorus detection). Przebadano 704 próbki owoców i warzyw, w 49 próbkach stwierdzono obecność pozostałości fungicydów pirymidynowych. Najczęściej występowały pozostałości cyprodinilu oraz pirymetanilu. W analizowanych próbkach były dwa przypadki nieprawidłowości związanej z zastosowaniem preparatów pirymidynowych, pierwszy dotyczył użycia niezalecanego środka do ochrony danej uprawy, drugi przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości. 

Key words
fruit; vegetables; gas chromatography; residues; pyrimidine fungicides; owoce; warzywa; chromatografia gazowa; pozostałości; fungicydy pirymidynowe  
Progress in Plant Protection (2014) 54: 334-338
First published on-line: 2014-09-16 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2014-054
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list