Progress in Plant Protection

Influence of selected active substances of fungicides and herbicides and time of their application on chlorophyll content in Triticum aestivum L.
Wpływ wybranych substancji czynnych fungicydów, herbicydów i ich terminów aplikacji na poziom barwników asymilacyjnych w Triticum aestivum L. 

Bożena Łozowicka, e-mail: b.lozowicka@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Terenowa Stacja Doświadczalna, Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, Polska

Elżbieta Wołejko, e-mail: e.wolejko@pb.edu.pl

Politechnika Białostocka, Zakład Biologii Sanitarnej i Biotechnologii, Wiejska 45E, 15-351 Białystok, Polska

Rafał Konecki, e-mail: r.konecki@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Terenowa Stacja Doświadczalna, Chełmońskiego 22, 15-195 Białystok, Polska
Abstract

The aim of the study was to assess the influence of various combinations of two sets of fungicides and one herbicide in three cultivars of spring wheat (Arabella, Kandela, Struna) on changes in the concentration of total chlorophyll. Based on these results, it was found that chlorophyll increased in the leaves from 5 to 12%, except for an application of thiophanat methyl and azoxystrobin on the cultivar Struna. The herbicide treatment resulted in a decrease of the chlorophyll content in relation to the control plots on average from 2 to 8%, while the combination of herbicide with fungicides resulted of an increase of the chlorophyll content in three cultivars of wheat. Among the examined wheat cultivars, Struna was the most tolerant to the treatments of fungicides and the herbicide included in research.


Celem prowadzonych badań była ocena zmian zawartości chlorofilu całkowitego pod wpływem różnych kombinacji dwóch zestawów fungicydów i herbicydu w trzech odmianach pszenicy jarej (Arabella, Kandela, Struna). Poziom chlorofilu całkowitego w pszenicy, na którą zaaplikowano fungicydy był wyższy od stężenia barwników roślin z poletek kontrolnych. Zaobserwowano wzrost zawartości chlorofilu od 5 do 12%, z wyjątkiem aplikacji tiofanatu metylu i azoksystrobiny na odmianę Struna. Zabieg przeprowadzony wyłącznie herbicydem wywołał spadek poziomu chlorofilu w odniesieniu do poletek kontrolnych średnio od 2 do 8%. Połączenie herbicydu z fungicydami spowodowało wzrost stężenia chlorofilu w trzech odmianach pszenicy. Pośród badanych odmian pszenicy najbardziej tolerancyjną odmianą na zastosowane fungicydy i herbicyd była odmiana Struna.


Key words
chlorophyll; spring wheat; cultivars; fungicide; herbicides; chlorofil; pszenica jara; odmiany; fungicydy; herbicydy
References

Aarti P.D., Tanaka R., Tanaka A. 2006. Effects of oxidative stress on chlorophyll biosynthesis in cucumber (Cucumis sativus) cotyledons. Physiologia Plantarum 128 (1): 186–197.

Bruinsma J. 1963. The quantitative analysis of chlorophylls A and B in plant extracts. Photochemistry and Photobiology 2: 241–249.

Buczek J., Jarecki W., Bobrecka-Jamro D. 2013. Skuteczność metod regulacji zachwaszczenia w pszenicy jarej. [Efficacy of weed control methods in spring wheat]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 53 (2): 265–270.

Chun J.C., Kim J.C., Hwang I.T., Kim S.E. 2002. Acteoside from Rehmannia glutinosa nullifies paraquat activity in Cucumis sativus. Pesticide Biochemistry and Physiology 72 (3): 153–159.

Dżugan M. 2006. Czynniki wpływające na stabilność zielonych barwników roślin. Zeszyty Naukowe Polskiego Towarzystwa Gleboznawczego. Oddział w Rzeszowie 7: 27–33.

Ekmekci Y., Terzioglu S. 2005. Effects of oxidative stress induced by paraquat on wild and cultivated wheats. Pesticide Biochemistry and Physiology 83 (2–3): 69–81.

Jaing Q., Zhang J.Y., Guo X., Monteros M.J., Wang Z.Y. 2009. Physiological characterization of transgenic alfalfa (Medicago sativa) plants for improved drought tolerance. International Journal of Plant Sciences 170 (8): 969–978.

Kalaji H.M., Rutkowska A. 2004. Reakcje aparatu fotosyntetycznego siewek kukurydzy na stres solny. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 496: 545–558.

Kozłowski S., Goliński P., Golińska B. 2001. Barwniki chlorofilowe, jako wskaźniki wartości użytkowej gatunków i odmian traw. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 474: 215–223.

Łozowicka B., Miciński J., Zwierzchowski G., Kowalski I.M., Szafarek J. 2012. Cereal grain and feed material containing residues of plant protection chemicals and their effects on human and animal health. Polish Journal of Environmental Studies 21: 181–190.

Snarska K., Konecki R. 2013. Występowanie chorób grzybowych i ich wpływ na wysokość plonu pszenicy w Polsce północno-wschodniej. [Occurrence of fungal diseases and their impact on the quality and amount of wheat grain yield in north-eastern Poland]. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 53 (2): 364–367.

Stajner D., Popovic M., Stajner M. 2003. Herbicide induced oxidative stress in lettuce, beans, pea seeds and leaves. Biologia Plantarum 47 (4): 575–579.

Starck Z. 2008. Stresy wynikające z nieprawidłowego odżywiania roślin azotem. [Stresses provoked by incorrect nitrogen nutrition in plants]. Postępy Nauk Rolniczych 60 (1): 27–42.

Szumiło G., Rachoń L. 2007. Siewy czyste i mieszane nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego i owsa. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 516: 257–265.

Progress in Plant Protection (2016) 56: 186-190
First published on-line: 2016-05-24 13:30:41
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2016-031
Full text (.PDF) BibTeX Mendeley Back to list