Variability of infection of winter wheat cultivars by the fungus Puccinia triticina in Lower Silesia
Zmienność porażenia odmian pszenicy ozimej na Dolnym Śląsku przez grzyb Puccinia triticina
Ryszard Weber, e-mail: rweber@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli , Orzechowa 61, 50-540 Wrocław, PolskaDariusz Zalewski
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa , Pl. Grunwaldzki 24A, 50‐363 Wrocław , PolskaHenryk Bujak
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa , Pl. Grunwaldzki 24A, 50-363 Wrocław, PolskaLudwik Kotowicz
Stacja Doświadczalna Oceny Odmian , Tomaszów Bolesławiecki 145C, 59‐722 Tomaszów Bolesławiecki, PolskaStreszczenie |
Post‐registration Variety Testing System experiments were carried out at three locations in the region of Lower Silesia to determine the level of infection of wheat cultivars by the fungus Puccinia triticina. The results of three‐year studies (2007–2009) were analyze. The calculations were done on the basis of estimation of three uppermost leaves infected by leaf rust using a nine‐degree scale. The estimation of the level of infection of wheat cultivars by P. triticina was performed at the phase of milky ripeness (73–77 after BBCH). The significant interaction between the tested genotype and environment found in the experiment indicated varied intensity of wheat cultivar infection by P. triticina in all localities and particular years. The cultivars of: Rapsodia, Boomer, Legenda i Tonacja showed significantly higher resistance to the leaf rust as compared with to the varieties.
Na podstawie doświadczeń Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO) badano stopień porażenia odmian pszenicy przez grzyb Puccinia triticina w 5 miejscowościach na obszarze Dolnego Śląska. Analizowano 3‐letni okres uprawy 18 odmian pszenicy w latach 2007–2009. Obliczenia przeprowadzono biorąc za podstawę ocenę porażenia trzech górnych liści w skali 9‐stopniowej w 5 miejscowościach, przez okres 3 lat. Ocenę porażenia odmian pszenicy przez grzyb P. triticina wykonano w fazie dojrzałości mlecznej (BBCH 73–77). Istotna interakcja genotypowo‐środowiskowa wskazuje na zróżnicowany stopień nasilenia P. triticina w badanych miejscowościach, w poszczególnych latach badań. Odmiany: Rapsodia, Boomer, Legenda i Tonacja odznaczały się istotnie wyższą odpornością na rdzę brunatną w porównaniu do pozostałych odmian. |
Słowa kluczowe |
winter wheat; cultivar; Puccinia triticina; variability; pszenica ozima; odmiany; zmienność |
Progress in Plant Protection (2012) 52: 401-405 |
Data pierwszej publikacji on-line: 2012-06-30 00:00:00 |
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2012-073 |
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy |