Progress in Plant Protection

Influence of gums formed in stone-fruit trees on in vitro growth and sporulation of Verticillium albo-atrum and V. dahliae

Wpływ gum wytwarzanych w owocowych drzewach pestkowych na wzrost i zarodnikowanie w warunkach in vitro Verticillium albo-atrum i V. dahliae 

Anna Jarecka Boncela, e-mail: Anna.Jarecka@inhort.pl

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice , Polska

Elżbieta Węgrzynowicz-Lesiak

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice , Polska

Justyna Góraj

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice , Polska

Marian Saniewski

Instytut Ogrodnictwa, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice , Polska
Streszczenie

The effect of gums formed in stone-fruit trees on the in vitro growth and development of Verticillium albo-atrum and V. dahliae cultured on Czapek Dox Agar (CzDA), Malt Extract Agar (MEA) and Potato Dextrose Agar (PDA) was investigated. Addition of gums at concentration 5 mg/cm3 to all used media greatly stimulated mycelium growth of V. albo-atrum and V. dahliae and sporulation of the pathogen. Surface of colony of the pathogens after 8 days of culturing on CzDA, MEA and PDA supplemented with gums increased twice on the first two media and three fold on PDA as compare to the control. 

 

Przedstawiono wyniki badań nad wpływem gum z owocowych drzew pestkowych na wzrost i rozwój Verticillium albo-atrum i V. dahliae w warunkach in vitro na pożywce mineralnej Czapka zestalonej agarem (CzDA – Czapek Dox Agar), agarowo-maltozowej (MEA – Malt Extract Agar) i agarowo-ziemniaczano-glukozowej (PDA – Potato Dextrose Agar). Dodatek gum w ilości 5 mg/cm3 do wszystkich wymienionych pożywek wpłynął silnie stymulująco na wzrost i zarodnikowanie kultur V. albo-atrumi V. dahliae w porównaniu do kultur kontrolnych patogena rosnących na podłożach bez dodatku gum. Powierzchnia kultur patogenów po 8 dniach inkubacji na badanych pożywkach z dodatkiem gum wzrosła: 2-krotnie na CzDA, 2-krotnie na MEA i 3-krotnie na PDA w porównaniu do kultur kontrolnych kultywowanych na wymienionych pożywkach bez dodatku gum. 

Słowa kluczowe
Verticillium albo-atrum; V. dahliae; gums formed in stone-fruit trees; growth; sporulation; in vitro;  gumy z owocowych drzew pestkowych; wzrost; zarodnikowanie 
Progress in Plant Protection (2014) 54: 267-271
Data pierwszej publikacji on-line: 2014-09-16 00:00:00
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2014-042
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy