Dithiocarbamate residues in fruits, vegetables and herbs from the area of the south-eastern Poland in 2011−2013
Pozostałości ditiokarbaminianów w owocach, warzywach i ziołach z terenu południowo-wschodniej Polski w latach 2011−2013
Magdalena Podbielska, e-mail: M.Podbielska@iorpib.poznan.pl
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaEwa Szpyrka
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaAneta Matyaszek
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaAnna Kurdziel
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaJulian Rupar
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów , PolskaMagdalena Słowik-Borowiec
Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna , Langiewicza 28, 35-101 Rzeszów, PolskaStreszczenie |
In 2011–2013 in the Laboratory of Pesticide Residue Analysis of Plant Protection Institute – National Research Institute in Rzeszów 339 samples of fruits, vegetables and herbs were tested for the presence of dithiocarbamate fungicide residues. Dithiocarbamates were found in 27 (8.0%) analysed samples. No exceeding of Maximum Residue Levels (MRLs) was stated. Dithiocarbamates were detected most frequently in: gooseberries (45.4% of the samples of the crop), red currants (33.3%), black currants (29.6%), pears (18.7%) and peaches (14.3%).
W latach 2011–2013 w Laboratorium Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin Terenowej Stacji Doświadczalnej Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Rzeszowie przebadano 339 próbek owoców, warzyw oraz upraw zielarskich na obecność pozostałości fungicydów ditiokarbaminianowych. W 27 (8,0%) badanych próbkach wykryto pozostałości ditiokarbaminianów. W żadnej z próbek nie stwierdzono przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP). Ditiokarbaminiany wykrywano najczęściej w: agreście (45,4% badanych próbek tej uprawy), porzeczkach czerwonych (33,3%), porzeczkach czarnych (29,6%), gruszkach (18,7%) i brzoskwiniach (14,3%). |
Słowa kluczowe |
dithiocarbamate residues; fruits; vegetables; fungicide; MRL; pozostałości ditiokarbaminianów; owoce; warzywa; fungicydy; NDP |
Progress in Plant Protection (2014) 54: 293-297 |
Data pierwszej publikacji on-line: 2014-09-16 00:00:00 |
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2014-047 |
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy |