Progress in Plant Protection

Substancje podstawowe – efektywne uzupełnienie metod ochrony upraw
Basic substances – an effective supplement to crop protection methods

Jolanta Kowalska, e-mail: j.kowalska@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Szymon Roszkowski, e-mail: s.roszkowski@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Joanna Krzymińska, e-mail: j.Krzyminska@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska
Streszczenie

W pracy przeglądowej przedstawiono zatwierdzone już substancje podstawowe, które wykazują potencjał ochronny i są cennym uzupełnieniem wachlarza środków i metod ochrony przeznaczonych do stosowania, zwłaszcza w rolnictwie ekologicznym. Podano informacje na temat obowiązujących podstaw prawnych stosowania substancji podstawowych. Opisano zakresy stosowania substancji już zakwalifikowanych w ochronie, wraz z krótką informacją o sposobie stosowania. Przytoczono przegląd kilku prac naukowych potwierdzających przydatność w ochronie roślin wybranych substancji.

 

The review includes already approved basic substances that have a protective potential and are a valuable addition to the range of measures and protection methods intended for use, especially in organic farming. Information is provided on the applicable legal basis for the use of basic substances. The scope of application of substances already approved was described, along with brief information on the method of use. A review of some scientific papers confirming the suitability of selected substances for plant protection is presented.

Słowa kluczowe
baza danych pestycydów Unii Europejskiej; ochrona roślin; rolnictwo ekologiczne; European Union Pesticides Database; plant protection; organic farming
Referencje

Allan C., Hadwiger L. 1979. The fungicidal effect of chitosan on fungi of varying cel wall composition. Experimental Mycology 3 (3): 285–287. DOI: 10.1016/S0147-5975(79)80054-7

 

Anonim a. https://www.gov.pl/web/rolnictwo/proces-zatwierdzania-substancji-podstawowych [dostęp: 10.05.2021].

 

Anonim b. https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances [dostęp: 10.05.2021].

 

Anonim c. https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances/index.cfm?event=search.as&t=1&a_from=&a_to=&e_from=&e_to=&additionalfilter__class_p1=&additionalfilter__class_p2=&string_tox_1=&string_tox_1=&string_tox_2=&string_tox_2=&string_tox_3=&string_tox_3=&string_tox_4=&string_tox_4 [dostęp: 10.05.2021].

 

Aveline N. 2013. Tests in vitro HE (huiles essentielles) vs. mildiou de la vigne. [In vitro tests of E.O. (essential oils) vs. downy mildew]. Research Program CADAR HE (Huiles Essentielles). Technical report. Institut Français de la Vigne et du Vin, Blanquefort, France, 17 ss.

 

Badawy M., Rabea E. 2016. Chitosan and its derivatives as active ingredients against plant pests and diseases. s. 179–219. W: Chitosan in the Preservation of Agricultural Commodities (S. Bautista-Baòos, G. Romanazzi, A. Jiménez-Aparicio, red.). Elsevier Science Publishing Co Inc, San Diego, United States, 384 ss. ISBN 978-012-802-73-56. DOI: 10.1016/B978-0-12-802735-6.00007-0

 

Borgen A., Bent N. 2001. Effect of seed treatment with acetic acid for control of seed borne diseases. s. 135–140. W: Proceedings of the BCPC Symposium No. 76: “Seed Treatment: Challenges & Opportunities” (A.J. Biddle, red.). British Crop Protection Council, Farnham, Wishaw, North Warwickshire, UK, 26–27 February 2001, 288 ss.

 

Bruyére J. 2013. Using acetic acid (vinegar) in the fight against wheat common bunt (T. caries and T. foetida). s. 20. W: Proceedings of the “Journées Substances Naturelles en Protection des Cultures. Réglementation, expérimentation, usages”. Institut Technique de l’Agriculture Biologique (ITAB), Paris, France, 9–10 April 2013. http://itab.asso.fr/publications/jt-intrants2013.php

 

Devlieghere F., Vermeulen A., Debevere J. 2004. Chitosan: antimicrobial activity, interactions with food components and applicability as a coating on fruit and vegetables. Food Microbiology 21 (6): 703–714. DOI: 10.1016/j.fm.2004.02.008

 

Ding F., Nie Z., Deng H., Xiao L., Du Y., Shi X. 2013. Antibacterial hydrogel coating by electrophoretic co-deposition of chitosan/alkynyl chitosan. Carbohydrate Polymers 98 (2): 1547–1552. DOI: 10.1016/j.carbpol.2013.07.042

 

El Hadrami A., Adam L.R., El Hadrami I., Daayf F. 2010. Chitosan in plant protection. Marine Drugs 8 (4): 968–987. DOI: 10.3390/md8040968

 

Fauteux F., Chain F., Belzile F., Menzies J.G., Bélanger R.R. 2006. The protective role of silicon in the Arabidopsis – powdery mildew pathosystem. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) of the United States of America 103 (46): 17554–17559. DOI: 10.1073/pnas.0606330103

 

Garcia D., Garcia-Cela E., Ramos A.J., Sanchis V., Marín S. 2011. Mould growth and mycotoxin production as affected by Equisetum arvense and Stevia rebaudiana extracts. Food Control 22 (8): 1378–1384. DOI: 10.1016/j.foodcont.2011.02.016

 

Ilhan K., Arslan U., Karabulut O.A. 2006. The effect of sodium bicarbonate alone or in combination with a reduced dose of tebuconazole on the control of apple scab. Crop Protection 25 (9): 963–967. DOI: 10.1016/j.cropro.2006.01.002

 

Kelderer M., Casera C., Lardschneider E. 2008. Formulated and unformulated carbonates to control scab (Venturia inaequalis) in organic apple. s. 47–53. W: Proceedings of the 13th International Conference on Cultivation Technique and Phytopathological Problems in Organic Fruit–Growing, Fördergemeinschaft Weinsberg, Germany, 18–20 February 2008, 349 ss.

 

Kowalska J., Tyburski J., Krzymińska J., Jakubowska M. 2021. Effects of seed treatment with mustard meal in control of Fusarium culmorum Sacc. and the growth of common wheat (Triticum aestivum spp. vulgare). European Journal of Plant Pathology 159 (3): 327–338. DOI: 10.1007/s10658-020-02165-9

 

Kupczewska-Dobecka M. 2013. Wodorotlenek wapnia. Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy 3 (77): 111–127.

 

Lei J., Yang L., Zhan Y., Wang Y., Ye T., Li Y., Deng H., Li B. 2014. Plasma treated polyethylene terephthalate/polypropylene films assembled with chitosan and various preservatives for antimicrobial food packaging. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces 114: 60–66. DOI: 10.1016/j.colsurfb.2013.09.052

 

Marchand P.A. 2016. Basic substances under EC 1107/2009 phytochemical regulation: experience with non-biocide and food products as biorationals. Journal of Plant Protection Research 56 (3): 312–318. DOI: 10.1515/jppr-2016-0041

 

Marchand P.A., Isambert C.A., Jonis M., Parveaud C.-E., Chevolon M., Gomez C., Lambion J., Ondet S.J., Aveline N., Molot B., Berthier C., Furet A., Clerc F., Rey A., Navarro J.-F., Bidault F., Maille E., Bertrand C., Andreu V., Treuvey N., Pierre S.P., Coulon A., Chaput C., Arufat A., Brunet J.-L., Belzunces L., Bonafos R., Guillet B., Conseil M., Prieur L., Tournant L., Oste S., Larrieu J.-F., Coulombel A. 2014. Evaluation des caractéristiques et de l’intérêt agronomique de preparations simples de plantes, pour des productions fruitières, légumières et viticoles économes en intrants. [Evaluation of characteristics and agronomic interest of simple herbal preparations for fruit, vegetable and wine-production as efficient inputs]. Innovations Agronomiques 34: 83–96. https://www6.inra.fr/ciag/content/download/5226/40868/file/Vol34-6-Marchand.pdf

 

Misato T., Homma Y., Ko K. 1977. The development of a natural fungicide, soybean lecithin. Netherlands Journal of Plant Pathology 83 (Suppl. 1): 395–402. DOI: 10.1007/BF03041455

 

Pertot I., Zasso R., Amsalem L., Baldessari M., Angeli G., Elad Y. 2008. Integrating biocontrol agents in strawberry powdery mildew control strategies in hing tunnel growing systems. Crop Protection 27 (3–5): 622–631. DOI: 10.1016/j.cropro.2007.09.004

 

Romanazzi G., Feliziani E., Bautista Baños S., Sivakumar D. 2014. Shelf life extension of fresh fruit and vegetables by chitosan treatment. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 (3): 579–601. DOI: 10.1080/10408398.2014.900474

 

Rozporządzenie 2008. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

 

Rozporządzenie 2018. Rozporządzenie wykonawcze komisji (UE) 2018/1584 z dnia 22 października 2018 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.

 

Tóbiás A., Lehoczki-Tornai J., Szalai Z., Csambalik L., Radics L. 2007. Effect of different treatments to bacterial canker (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis), bacterial speck (Pseudomonas syringae pv. tomato) in tomato, and bacterial spot (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) in pepper. International Journal of Horticultural Science 13 (2): 49–53. DOI: 10.31421/IJHS/13/2/719

 

Trdan S., Žnidaric D., Vidrih M., Ka M. 2008. Three natural substances for use against Alternaria cichorii on selected varieties ofendive: antifungal agents, plant strengtheners, or foliar fertilizers? Journal of Plant Diseases and Protection 115 (2): 63–68.

 

USFDA 2013. GRAS notice inventory. GRN No. 397. www.fda.gov [dostęp: 06.05.2021].

 

Vargas M., Pastor C., Chiralt A., McClements J., González-Martínez C. 2008. Recent advances in edible coatings for fresh and minimally processed fruits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 48 (6): 496–511. DOI: 10.1080/10408390701537344

 

Progress in Plant Protection (2021) 61: 139-146
Data pierwszej publikacji on-line: 2021-05-21 08:48:47
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2021-015
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy